Herstelplan nog niet bij DNA; IMF wil eerst oordeel geven
25 Mar 2021, 00:00
foto


Het Herstelplan dat op 18 maart door de regering is goedgekeurd, is nog steeds niet ingediend bij De Nationale Assemblee. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had gevraagd om eerst commentaar te leveren voordat het plan openbaar wordt gemaakt. Er is wel een presentatie gehouden voor de coalitiefractie maandag, waarbij aangegeven is dat het Herstelplan pijn zal doen. Gisteren is er weer een overlegmoment geweest met het IMF, maar de beoordeling van het Herstelplan is nog niet rond. Verwacht wordt dat komende week er uitsluitsel is van het IMF. 

Gezien de omvang van het financieringstekort en het schuldaflossingsgat van de overheid zijn 16 maatregelen opgenomen, waarvan 13 om de inkomsten te verhogen en 3 om de uitgaven te verminderen. Daarnaast zijn er 12 maatregelen om de negatieve effecten van het Herstelplan en de Covid- situatie op te vangen.

Over een periode van drie jaar wordt het fiscaal tekort gereduceerd met 28,4% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De inkomstenverhogende maatregelen zorgen samen voor extra inkomsten van ruwweg 20,2% van het BBP, wat meer is dan het begrotingstekort van 17% dat in 2020 was voorzien. Drie additionele uitgavenverminderende maatregelen voegen daar een besparing van 12,7% van het BBP aan toe.

Om de negatieve effecten te compenseren zullen er uitgaven in de sociale sfeer (9,6% van het BBP, incl. koopkrachtversterking) gedaan worden. De maatregelen in de sociale sfeer zijn voorlopig alleen voor 2021 berekend en daarna zeer tentatief (bijv. de sociale uitkeringen zullen wellicht gaandeweg verder opgetopt worden), maar andere maatregelen stoppen wel.

In 2021 zal het effect van de maatregelen op de inkomsten en uitgaven 6,4% van het BBP zijn volgens het Herstelplan. In de jaren erna neemt het effect behoorlijk toe, deels omdat de maatregelen van het Sociaal Vangnet nog onvoldoende becijferd zijn voor 2022, maar ook omdat sommige maatregelen gaandeweg stoppen, terwijl er door nieuwe maatregelen –zoals de BTW- een extra effect bijkomt. Er kunnen echter ook tegenvallers zijn qua inkomsten, maar zelfs als het netto effect op de helft zou uitkomen is dit een gunstig vooruitzicht.

De maatregelen resulteren volgens het Herstelplan in een significante verbetering van de primaire en algemene balans van de overheid. De directe belastingen nemen niet toe, maar de indirecte belastingen wel. Dat komt door de aanpassing van de omzetbelasting op importen en vooral door de introductie in 2022 van de Belasting op Toegevoegde Waarde (BTW). Ook is er een verwachting dat door verbeterde administratieve procedures bij de belastingdienst en douane dat de belastingen en invoerrechten zullen toenemen. De niet-belasting middelen nemen toe door de verhoging van de royalty's op de kleine goudmijnbouw en de verhoging van de grondhuur.

De uitgaven als geheel nemen in procent van het BBP af van bijna 37% in 2020 tot 29% in 2023. De lonen van ambtenaren stijgen in 2021, maar door een daling van het aantal ambtenaren in het kader van het Public Sector Reform programma, nemen de personele uitgaven relatief wat af tot 10,5% van het BBP. De goederen en diensten blijven op hetzelfde niveau. De subsidies en transfers nemen vooral af door het wegvallen van de EBS subsidies. 

De overige uitgaven nemen toe in het kader van het Sociaal Vangnet, maar worden weer gecompenseerd door de besparingen door het wegvallen van een deel van de elektriciteitssubsidie en de rationalisering van de openbare gezondheidszorg (m.n. Bazo kaarten). De inkomsten nemen geleidelijk aan toe tot het punt dat zij groter zijn dan de uitgaven en er een positieve balans ontstaat: de overall balans die in 2020 nog -13,8% was wordt in 2022 positief met
5,7% en daarna ook. Dat betekent volgens het Herstelplan dat de financieringsbehoefte in gelijke mate afneemt.

De hamvraag is wat de maatregelen betekenen voor de huishoudens en verschillende inkomensgroepen, temeer daar enkele monetaire en fiscale maatregelen indirect de koopkracht kunnen eroderen. Zo zal bijvoorbeeld de verhoging van de elektriciteitstarieven ongetwijfeld leiden tot een stijging van de prijzen voor goederen en diensten (inflatie), waardoor met hetzelfde salaris minder kan worden gekocht. Er zal ongetwijfeld daling van de koopkracht zijn. Het sociaal vangnet moet kwetsbare huishoudens opvangen. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May