Deens bedrijf wil US$ 1.2 miljard investeren in powerplant
21 Mar 2021, 00:00
foto
Op het ministerie van Bibis is zaterdag een persconferentie belegd. Ministers Albert Ramdin, Armand Achaibersing en David Abiamofo doen mededelingen over samenwerking met Deens bedrijf. (Foto's: René Gompers)


De regering heeft met de Hybrid Power System Group (HPSG) uit Denemarken een overeenkomst gesloten voor de bouw van een ‘hydrogen powerplant’.  Er zal 100 megawatt aan energie worden geproduceerd voor Suriname, wordt er op een persconferentie meegedeeld. Met het water uit de Commewijnerivier zal er waterstof (hydrogen), industriële zuurstof en schoon water worden geproduceerd. De stroom die voor dit proces nodig is, zal komen van zonne-energie en windturbines. Maar volgens een persbericht van HPSG zelf, zal zij met het energie station 719 megawatt aan energie produceren. Er zal ook stroom naar Frans-Guyana worden geëxporteerd.

Het complex komt te staan op plantage Breedevoort te Commewijne en moet in 2023 'up and running' zijn. HPSG is de eerste die een ‘foreign direct investment’ doet in Suriname delen minister Armand Achaibersing van Financiën en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) mee. De Denen gaan US$ 1.2 miljard investeren. Het project gaat Suriname niets kosten, ook de nodige grond is geen probleem: de initiatiefnemers van het project zijn eigenaar van plantage Breedevoort.

De laatste jaren wordt er ijverig gezocht naar nieuwe en schonere vormen van energie. Hydro-power (stroom opgewekt  met water), zonne- en windenergie voeren de boventoon. Hoewel waterstof al veel langer wordt aangezien als “energie van de toekomst” is het nog steeds niet doorgebroken om 'fossil fuels' te kunnen vervangen. Waterstof is het enige element op aarde dat overal voorkomt. Een van zijn karakteristieken is dat hij energie kan opslaan. Hij dient ook als grondstof voor chemische producten, zoals ammoniak voor kunstmest en synthetische kerosine. Auto’s die op waterstof rijden zijn duurder in aanschaf. Ook tanken met waterstof is duurder. Hij wordt het best toegepast op grotere transportmiddelen (synthetische kerosine voor vliegtuigen) maar is niet goedkoper.

Traditioneel wordt waterstof gewonnen uit kool en aardgas. Maar bij die processen komt er carbon vrij die schadelijk is voor het milieu. Een manier om het carbonvrij te produceren is door een methode genaamd electrolyse. Hierbij wordt het water (element H2O) met stroomstoten behandeld. Hierdoor komt er pure waterstof (H), zuurstof (O2) en damp vrij. Dit is ook geen goedkoop proces omdat er enorm veel elektriciteit voor nodig is. HPSG gaat deze stroom opwekken met windturbines en zonne-energie.

Een andere factor die waterstof duur maakt, is de opslag en transport. Waterstof is licht en vereist veel ruimte voor de opslag. Compressen is duur en gevaarlijk. Ook in vloeibare vorm moet hij in combinatie met andere elementen worden opgeslagen wat de puurheid kan aantasten. Benny Falk van HPSG deelt mee dat het bedrijf de pure waterstof in gasvorm zal opslaan in 40 voet containers. Deze zullen onmiddellijk worden geplaatst op schepen voor export. Hiermee zal aanzienlijk in de kosten gesneden worden, stelt hij. Breedevoort ligt immers aan het water. 

Jesper Nielsen, Benny Falk van HPSG en minister Albert Ramdin.

Ramdin, Achaibersing en collega minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen benadrukken dat er een goede overeenkomst gesloten is. Uit het ‘pioniersproject’ van de Denen zullen er heel wat voordelen komen voor Commewijne. Gebieden zullen ontsloten worden met de aanleg van een 12 km straat naar de plek waar het complex komt. Er komt een nieuw districtscommissariaat. Ook komt er een miljoenen fonds voor projecten voor het hele land. De Denen brengen 100 bussen die op waterstof rijden. Ze gaan ook de infrastructuur aanleggen waar ze kunnen tanken. Er komt een leerstoel op de Technologische faculteit van de Anton de Kom universiteit. Er zal ook een 'science center' opgezet worden. 600 mensen zullen direct werk vinden wanneer de 'hydrogenplant' af is. Suriname kan ‘carbon credits’ verdienen (geld verdienen door carbon emissies onder een bepaald punt  te houden).  Er komt een hechte samenwerking met EBS, kennis zal gedeeld worden. Het gaat immers om een nieuwe technologie. Wanneer het zover is zal HPSG een 50 km transmissie lijn aanleggen om stroom te exporteren naar Frans-Guyana.

Falk merkt op dat het bedrijf voor Suriname gekozen heeft vanwege de geografische ligging. Ook is grond goedkoop deelt hij mee. In combinatie met hun werkwijze zal de productie van waterstof en energie wel rendabel en winstgevend worden stelt hij. Falk deelt mee dat met de investering een ‘big statement’ wordt gemaakt. “Hiermee willen we aangeven dat het goed investeren is in dit land. Komen jullie maar.” Over het bedrijf is er weinig informatie te vinden op Internet.

René Gompers
Advertenties

Wednesday 08 May
Tuesday 07 May
Monday 06 May