‘Enorme toename dialysepatiënten geeft triest gevoel’
11 Mar 2021, 16:28
foto
Dialyseverpleegkundige Charlotte Burnet-Drielinger.


De enorme toename van het aantal dialysepatiënten geeft Charlotte Burnet-Drielinger een naar en triest gevoel. Als dialyseverpleegkundige bij Diapura wijdt zij zich met hart en ziel aan de zorg van degenen die moeten dialyseren, maar weet zij ook uit ervaring dat het voor de patiënten zelf én hun gezin vaak erg moeilijk is om hun leven volledig aan te passen aan de behandelingen.

Patiënten die moeten dialyseren, krijgen altijd eerst een shunt of dialysekatheter, die operatief wordt aangebracht. Zij krijgen het advies mee om heel goed om te gaan met hun shunt en de arm waar die is aangebracht zoveel mogelijk te ontlasten. “Ze moeten heel erg voorzichtig zijn met die arm. In principe kun je zeggen dat op dat moment de shunt hun leven is”, illustreert de dialyseverpleegkundige het belang ervan. Maar er is nog meer waar dialysepatiënten rekening mee moeten houden. Personen die een verhoogd risico hebben op nierschade, kunnen op advies van hun arts een microalbuminetest doen. De bepaling van albumine in urine is uitermate geschikt om glomerulaire schade bij diabeten en hypertensiepatiënten vroegtijdig op te sporen.

Diabeten en pre diabeten
Jaarlijks wordt op op de 2e donderdag in maart Wereld Nierendag herdacht. Dit jaar valt deze dag op 11 maart, de dag waarop Diapura ook haar elfde levensjaar herdenkt, vertelt Burnet-Drielinger. Volgens de meest recente cijfers heeft ongeveer 13% van de Surinaamse bevolking diabetes, dat zijn er ongeveer 75.000 personen. Zij lopen het risico nierschade te krijgen als zij zich niet houden aan de instructies van de arts. Naast deze 13% blijkt nog eens 7,4% pre diabeet te zijn. Deze mensen hebben nog net geen diabetes, maar zijn wel al in een voorstadium en behoren tot de grote risicogroep van nieuwe diabeten als ze niets doen aan hun levensstijl. “Je moet echt direct je levensstijl gaan aanpassen. Je kunt niet op dezelfde manier door blijven leven. Je moet iets doen aan je voeding om ervoor te zorgen dat er niet meer schade ontstaat”, benadrukt Garry Chin Jen Sem, assistant-manager bij Pharmport en productspecialist van Moderne Insuline.

Niet-traditionele risicofactoren
Het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information stelt dat chronische nierziekte (CKD) een wereldwijd probleem is voor de volksgezondheid. Diabetes, hypertensie en obesitas dragen in grote mate bij tot de wereldwijde ziektelast en zijn belangrijke traditionele risicofactoren voor chronische nierziekte. Echter worden niet-traditionele CKD-risicofactoren zoals infecties, omgevingsfactoren en nierstenen ook steeds meer erkend als belangrijke bedreigingen voor de mondiale niergezondheid. “Nierstenen hoeven niet voor problemen te zorgen. Als je het eruit plast, dan is er geen probleem. Maar als te grote nierstenen vast komen te zitten bij het plassen, dan veroorzaakt het problemen. Je krijgt een ophoping van afvalstoffen, waarbij de nieren niet meer optimaal kunnen filteren,” zegt Chin Jen Sem.

Voorlichting blijft belangrijk
Volgens de arts Roy Mohan komt diabetes nu ook steeds vaker voor bij jongeren en jong volwassenen. Met meer dan 800 dialysepatiënten nu, vindt hij informatie over preventie daarom een heel belangrijke factor om de nodige awareness te kunnen bewerkstelligen. “Vooral bij de jeugd zou dat heel goed zijn, zodat we deze calamiteiten niet krijgen. De mensen bewust maken dat we eigenlijk zelf bezig zijn om onze organen kapot te maken met ons levenspatroon. Ook onze voeding, ik weet dat Surinamers van lekker eten houden, maar het hoeft niet te zout te zijn. Dus teveel zout, bouillonblokjes en al dat soort strooisels die we in onze voeding zetten, zijn boosdoeners. Als we willen afkomen van dialyse, nierziekte en dergelijke, dan moeten we dat kunnen temperen.”
Advertenties