Frankrijk: Oud-president Sarkozy veroordeeld voor corruptie
01 Mar, 12:32
foto
Nicolas Sarkozy kreeg de bijnaam de "bling-bling" -president. (Getty Images)


Een rechtbank in Parijs heeft Nicolas Sarkozy, de voormalige president van Frankrijk, schuldig bevonden aan corruptie. Hij is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een voorwaardelijke straf van twee jaar. Sarkozy zou zijn invloed ook hebben misbruikt.

De 66-jarige politicus, die van 2007 tot 2012 president was, werd maandag veroordeeld voor het illegaal verkrijgen van informatie van een hoge magistraat in 2014 over een juridische actie waarbij hij betrokken was. Aanklagers vertelden de rechters dat Sarkozy had aangeboden om in Monaco een baan te regelen voor rechter Gilbert Azibert, in ruil voor vertrouwelijke informatie over een onderzoek naar beschuldigingen dat hij illegale betalingen van L’Oreal erfgename Liliane Bettencourt had geaccepteerd voor zijn presidentiële campagne van 2007.

Dit kwam aan het licht tijdens het afluisteren van gesprekken tussen Sarkozy en zijn advocaat Thierry Herzog nadat de rechtse leider het kantoor had verlaten. Het aftappen werd uitgevoerd in verband met een ander onderzoek naar vermeende Libische financiering van dezelfde campagne.

De rechtbank zei dat Sarkozy, zelf een voormalig advocaat, "perfect geïnformeerd" was over het plegen van dergelijke illegale acties. Zijn twee medeverdachten werden ook schuldig bevonden en kregen dezelfde straf.

Sarkozy had elk vergrijp ontkend en zei dat hij het slachtoffer was van een heksenjacht door financiële aanklagers die buitensporige middelen gebruikten om zijn zaken te bespioneren. Hij heeft nu 10 dagen om in beroep te gaan tegen de uitspraak van vandaag.

Rekening houdend met de twee jaar voorwaardelijke straf, betekent de gevangenisstraf van een jaar dat het onwaarschijnlijk is dat Sarkozy fysiek naar de gevangenis zal gaan, een straf die in Frankrijk meestal van toepassing is op gevangenisstraffen van meer dan twee jaar.

De rechtbank zei dat Sarkozy het recht heeft om te verzoeken om thuis vastgehouden te worden met een elektronische armband. Sarkozy zal later deze maand opnieuw worden berecht, samen met 13 andere mensen op beschuldiging van illegale financiering van zijn presidentiële campagne van 2012.

Hij is de tweede voormalige president in het moderne Frankrijk, na Jacques Chirac, die wordt veroordeeld voor corruptie.
Advertenties