VS en Japan: Boeiing 777 toestellen blijven aan de grond
22 Feb, 12:35
foto
United Airlines-vlucht UA328, met 231 passagiers en 10 bemanningsleden aan boord, keert 20 februari 2021 terug naar Denver International Airport met de stuurboordmotor in brand nadat het een Mayday-alarm had gegeven, boven Denver, Colorado, VS. (Foto: via Reuters)


Vliegtuigbouwer Boeing heeft aanbevolen het gebruik van 777 jets met hetzelfde type motor die dit weekend delen boven Denver verloor, stop te zetten. Het advies van Boeiing volgt nadat Amerikaanse toezichthouders extra inspecties hadden aangekondigd en Japan het gebruik ervan had opgeschort terwijl verdere acties worden overwogen.

De besluiten omvatten Pratt & Whitney (P&W) 4000-motoren en komen nadat een United Airlines 777 op zaterdag lokale tijd veilig landde op Denver International Airport nadat de rechtermotor was uitgevallen. United zei dat het de volgende dag vrijwillig en tijdelijk zijn 24 actieve vliegtuigen aan de grond zou houden, uren vóór de aankondiging van Boeing.

Boeing zei dat 69 van de vliegtuigen operationeel waren en 59 in opslag. Op dit moment hebben luchtvaartmaatschappijen vliegtuigen aan de grond gezet vanwege een daling van de vraag in verband met de Covid-19-pandemie.

De fabrikant raadde luchtvaartmaatschappijen aan om de activiteiten op te schorten totdat de Amerikaanse toezichthouders het juiste inspectieprotocol hadden geïdentificeerd.

De getroffen 777-200's en 777-300's zijn ouder en minder brandstofzuinig dan nieuwere modellen, en de meeste operators halen ze geleidelijk uit hun vliegpark.

Afbeeldingen die de politie in Broomfield, Colorado had gepost, toonden aanzienlijk vliegtuigafval op de grond, waaronder een motorkap die buiten een huis was verspreid en andere delen in een veld.

De National Transportation Safety Board (NTSB) zei dat het eerste onderzoek van het vliegtuig aangaf dat de meeste schade beperkt was tot de rechtermotor, met slechts kleine schade aan het vliegtuig. Het zei dat de inlaat en behuizing gescheiden waren van de motor en dat twee ventilatorbladen waren gebroken, terwijl de rest van de ventilatorbladen schade vertoonde.

Het Japanse ministerie van Transport heeft Japan Airlines Co Ltd (JAL) en ANA Holdings Inc gelast het gebruik van 777's met P&W4000-motoren stop te zetten, terwijl het overwoog of aanvullende maatregelen moesten worden genomen.

Het ministerie zei dat op 4 december 2020 een JAL-vlucht van Naha Airport naar Tokyo International Airport terugkeerde naar de luchthaven vanwege een storing in de linkermotor, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Naha Airport. Dat vliegtuig was even oud als het 26-jarige vliegtuig van United Airlines dat betrokken was bij het laatste incident.

Volgens de Federal Aviation Administration (FAA) is United de enige Amerikaanse exploitant van de vliegtuigen. De andere luchtvaartmaatschappijen die er gebruik van maken, bevinden zich in Japan en Zuid-Korea, zei het Amerikaanse bureau.

"We hebben alle beschikbare veiligheidsgegevens beoordeeld", zei de FAA in een verklaring. "Op basis van de eerste informatie hebben we geconcludeerd dat het inspectie-interval moet worden verhoogd voor de holle ventilatorbladen die uniek zijn voor dit model motor, dat uitsluitend wordt gebruikt in Boeing 777-vliegtuigen."

Japan zei dat ANA 19 van het type exploiteerde en JAL 13 van hen, hoewel de luchtvaartmaatschappijen zeiden dat hun gebruik tijdens de pandemie was verminderd. JAL zei dat zijn vloot in maart 2022 met pensioen zou gaan.

Pratt & Whitney, eigendom van Raytheon Technologies Corp, heeft nog niet gereageerd op de laatste ontwikkelingen.

Een woordvoerster van het Zuid-Koreaanse ministerie van Transport, die sprak voordat Boeing aanbevelingen deed om de operaties op te schorten, zei dat het de situatie in de gaten hield, maar nog geen actie had ondernomen.

Korean Air Lines Co Ltd
zei dat het 12 van de vliegtuigen had, waarvan de helft aan de grond was, en dat het de fabrikant en toezichthouders zou raadplegen en voorlopig zou stoppen met het vliegen naar Japan.

In februari 2018 kreeg een 777 van dezelfde leeftijd, bestuurd door United en op weg naar Honolulu, een motorstoring toen een motorkap eraf viel ongeveer 30 minuten voordat het vliegtuig veilig landde. De NTSB stelde vast dat het incident het gevolg was van een breuk van een ventilatorblad over de volledige lengte.

Vanwege dat incident in 2018 beoordeelde Pratt & Whitney de inspectierecords voor alle eerder geïnspecteerde PW4000-ventilatorbladen, zei de NTSB. De FAA heeft in maart 2019 een richtlijn uitgevaardigd die initiële en terugkerende inspecties van de ventilatorbladen op de P&W4000-motoren vereist.
Advertenties