Politie controleert avondklok overtreders met digitaal systeem
22 Feb, 00:02
foto
Bij de roadblock aan de Jagernath Lachmonstraat bij Jong A Kiem, was er zaterdag een enorme drukte van mensen die nog op straat waren na ingaan van de avondklok. (Foto's: René Gompers)


Vrouw net opgehaald, laat van het werk, onderweg naar een dringende afspraak, een laatste klant afgezet, autopech, "is het al lockdown?" of "ik heb een toestemmingsbrief". Dit zijn enkele van de talloze redenen die de mensen opgeven als de politie ze staande houdt op straat tijdens de avondklok. Het gros van de late avondgangers komt niet voor op de digitale lijst van personen die dispensatie hebben. Er zijn waarschuwingen gegeven, er zijn boetes opgelegd, auto’s weggesleept en het Politie Opleidingscentrum (POC) had weer wat gasten.

De Parlementaire Covid-19 crisis commissie heeft zaterdag op uitnodiging van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, van dichtbij meegemaakt hoe de Covid-handhaving in zijn werk gaat.

Het is een drukke avond geweest. Tijdens het veldbezoek - tussen 7 en 10 ’s avonds- zijn bij roadblocks aan de Jagernath Lachmonstraat bij Jong A Kiem en bij Gowtu aan de Van ’t Hogerhuysstraat, honderden  auto’s en een behoorlijk aantal bromfietsers en motorfietsers staande gehouden. "Deze drukte heb ik wel verwacht," merkt Amoksi op. "We weten hoe het in de praktijk gaat. Dat wanneer de lockdown is ingegaan, terwijl winkels en zaken allang gesloten zijn, nog heel wat mensen op straat blijven hangen. Men houdt zich niet aan de regels."

Bij de roadblock bij Jong A Kiem zijn in 2 uren meer dan 300 auto’s staande gehouden. Het ruime parkeerterrein is voor de avond bijna te klein. "We zijn vandaag begonnen met digitaal controleren," deelt Orlando Jacott, regio commandant van Paramaribo mee. "Je toont je ID-kaart, we gaan dan na of je in het systeem voorkomt. Als je voorkomt mag je je weg vervolgen. Kom je niet voor dan ben je een lockdownovertreder. Dan wordt je overgebracht naar het Politie Opleidingscentrum." De boete wordt ook meteen uitgeschreven. Die varieert van SRD 150 voor het niet op hebben van een mond-/neuskap, SRD 350 voor het overtreden van de avondklok, tussen SRD 2.000 en SRD 3.000 voor het organiseren van feesten en SRD 5.000 voor hotels en dergelijke die open zijn tijdens de lockdown. Auto’s van overtreders worden weggesleept.

Amoksi heeft zelf ook twee controles uitgevoerd. In het eerste geval ging het om buitenlandse werknemers. Zij kwamen wel in het systeem voor. In het tweede geval kwam de overtreder niet voor. Hij beschikte wel over een dispensatiebrief van het kabinet van de president. Minister Amoksi heeft benadrukt dat alle toestemmingsbrieven zijn vervallen. Hij legt uit dat het bestand met de toestemmingsbrieven van het kabinet wordt overgenomen door Juspol om in het nieuw systeem te plaatsen. Die fase is nog gaande. In dit geval kon de 'overtreder' zijn weg vervolgen. Hij moet er wel op toezien dat hij de volgende keer voorkomt in het systeem van Juspol.

Er waren tal van bromfietsers die zaterdagavond na het ingaan van de avondklok nog op straat waren. (Foto: René Gompers)

Assembleevoorzitter Marinus Bee kijkt toe en stelt verschillende vragen aan de handhavers. "We zien hoe de wet in de praktijk werkt," zegt hij. "We zien hoe de politie en het digitaal systeem voor de mensen die dispensatie hebben gehad in de praktijk werken. Dit zijn zaken die we zeker gaan meenemen bij de evaluatie." Bee is verbaasd over de drukte. "Men is nonchalant," stelt hij vast. "Maar we geven niet op. De politie doet een goede job met de schaarse middelen. Maar misschien moet er meer voorlichting gegeven worden."

Bij POC was het om 20:30 uur (nog) niet erg druk. De eerste gasten, leden van een muziekgroep, werden tijdens het bezoek van de Parlementaire commissie aangeleverd. Gebleken is dat niet alle Assembleeleden in het systeem voorkomen. Assembleelid Stephan Tsang , die deel uitmaakte van het veldbezoek, is één van hen. "Ze hebben me gezegd dat ik wel met mijn Assembleepasje moet lopen," zegt hij. "Anders moet ik ook naar POC." Bij POC hebben hij en collega's Patricia Etnel en Rabin Parmessar ook plaatsgenomen op de stoelen voor overtreders... en die zitten niet bepaald gemakkelijk.

René Gompers
Advertenties