Vergadering achter gesloten deuren over CTU en veiligheid
07 Jul 2011, 18:00
foto
Minister Martin Misiedjan op het terrein van De Nationale Assemblee vanmiddag. (Foto: Wilfred Leeuwin)


Vicepresident Robert Ameerali heeft vanmiddag toegezegd dat er een 'comité-generaal', een vergadering achter gesloten deuren, zal komen over het veiligheidsvraagstuk. Diverse assembleeleden hadden vragen gesteld over de Counter Terreur Unit (CTU) aan minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie.

In eerste instantie dacht Misiedjan weg te komen met het antwoord 'deze unit valt niet onder mij'. De parlementariërs Winston Jessurun (Nieuw Front/DA'91) en Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) vroegen onder wie de unit dan wel valt. Wie is verantwoordelijk voor de CTU? Er is ook geen wettelijke basis voor deze unit. De parlementariërs wezen erop dat er bij een optreden van CTU in Nickerie een dode is gevallen.

Veiligheidsbeleid valt onder president
Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP) zei dat bepaalde politici het niet kunnen hebben als er successen worden geboekt bij de bestrijding van de criminaliteit. Het zou die politici goed uitkomen als het troebel blijft in het land. Doekhie suggereerde een besloten vergadering om meer informatie te krijgen. Volgens Doekhie was er tijdens de vorige regering ook een speciaal team dat geen wettelijke basis had. Misiedjan zei dat geruchten hem ook bereikt heeft daarover. Hij zal het uitzoeken.

Misiedjan zei dat in CTU ook politiemannen deelnemen, maar de dienst valt niet onder hem. Eerder heeft president Desi Bouterse meegedeeld dat de veiligheid onder hem valt. De CTU, geleid door Dino Bouterse, valt rechtstreeks onder de president. André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) verwees naar de grondwet en zei dat de president belast is met algehele veiligheid. Het Nieuw Front wilde weten wat deze unit kost en waar de kosten in de begroting terug te vinden zijn. Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) wees erop dat wanneer er rechtszaken komen, de rechtspositie van deze unit van belang is.

Misiedjan heeft op diverse vragen geen antwoord gegeven. Hij neemt deze mee naar de volgende ronde. Zo wilde Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) weten wat de helikopter van Hi-Jet kost. Ondanks de herhaling van de vraag kwam er ook in tweede instantie geen antwoord. Over de nieuwe drugsbestrijdingsorganisatie BIDT op de luchthaven zei de minister dat deze onder de procureur-generaal valt. Er moet nog een wettelijke basis voor deze organisatie komen.
Advertenties

Saturday 01 April
Friday 31 March
Thursday 30 March