Brazilië: Onderzoek naar dood inheemse kinderen
29 Jan 2021, 22:39
foto
De vermeende doden vonden plaats in de inheemse gemeenschap Yanomami in een afgelegen gebied van Brazilië. (Archieffoto Reuters)


Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft ambtenaren uitgezonden naar een afgelegen regio in het noorden van het land om berichten te onderzoeken dat deze maand negen inheemse kinderen stierven met Covid-19-symptomen. Volgens gezondheidswerkers in de inheemse gemeenschap Yanomami waren de kinderen allemaal jonger dan vijf jaar en stierven ze in twee dorpen in het westen van de staat Roraima, in het Amazonegebied nabij de grens met Venezuela. Ze hadden allemaal moeite met ademhalen en koorts.

De gezondheidswerkers zeggen dat het virus zich wijd verspreid heeft onder hun gemeenschap en dat minstens 25 andere kinderen vergelijkbare symptomen hebben vertoond. Ze dringen er bij de federale regering op aan om hulp te bieden en medische posten te heropenen op hun grondgebied, die twee maanden geleden gesloten waren.

Inheemse groepen zeggen dat de situatie is verergerd door de aanwezigheid van illegale mijnwerkers in beschermde gebieden. Er bestaat ook vrees dat een nieuwe variant die in het Amazonegebied is ontdekt en waarvan wordt aangenomen dat deze besmettelijker is, de oorzaak kan zijn van een sterke stijging van het aantal gevallen in het gebied.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is zwaar bekritiseerd vanwege zijn aanpak van de pandemie. Het land is één van de zwaarst getroffen landen ter wereld, met meer dan negen miljoen bevestigde gevallen en 221.000 doden. Volgens officiële cijfers zijn ten minste 540 inheemsen bezweken aan Covid-19, maar gemeenschapsleiders zeggen dat dat aantal boven de 940 ligt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May