Bouterse hoopt dat zitting goed afloopt
29 Jan 2021, 09:15
foto
Ex-legerleider Desi Bouterse onderweg naar de zitting. Zijn verstekzaak in het 8 decemberproces gaat vandaag weer voor. (Foto's: Raoul Lith)


Ex-legerleider tevens ex-president, NDP-voorzitter Desi Bouterse, is vandaag aanwezig bij de behandeling van zijn verzetzaak in het 8 decemberstrafproces. Hij zei aan journalisten op weg naar het gerechtsgebouw dat hij hoopt dat de zaak goed afloopt voor hem.

Irwin Kanhai, raadsman van Bouterse, had op de zitting van 30 november 2020 aangevoerd dat de dagvaarding tegen zijn cliënt nietig is. Hij vindt dat de Krijgsraad zich onbevoegd moet verklaren. Bouterse had een verklaring afgelegd op de zitting. Auditeur-militair Manro Danning zal hierop ingaan vandaag. Ook Kanhai komt aan het woord.

Kanhai benadrukte dat de Krijgsraad de Amnestiewet buiten toepassing heeft gelaten. Hij heeft aangegeven dat de Krijgsraad artikel 137 van de Grondwet in een onjuiste context heeft getoetst en had buiten beschouwing gelaten moeten worden. De competentie valt onder de burgerlijke rechter. De Krijgsraad is volgens de raadsman als strafrechtspreker onbevoegd de Amnestiewet te toetsen, met als gevolg dat deze wet in haar volle omvang van toepassing is.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May