India: Boerenprotest ontsiert onafhankelijkheidsviering
26 Jan, 14:40
foto
De premier van India, Narendra Modi, begroet de menigte bij aankomst voor de parade van de Dag van de Republiek in New Delhi. (Foto: Reuters)


Duizenden boeren in konvooien met tractoren zijn door politiebarricades doorgebroken om hun protest tegen nieuwe landbouwwetten naar het hart van de Indiase hoofdstad te brengen, terwijl de natie de Dag van de Republiek markeerde met een militaire parade. De politie had eerder op dinsdag de meeste ingangen van de stad afgesloten met containers en vrachtwagens en nam haar toevlucht tot traangas en wapenstokken toen de boeren doorbraken.

Sommige demonstranten bereikten een groot kruispunt op 3 km afstand van waar premier Narendra Modi en andere regeringsleiders tanks en troepen voorbij zagen marcheren en straaljagers boven hun hoofd vlogen. Modi zwaaide naar het publiek en stuurde Twitter-groeten voor de nationale feestdag zonder de boeren te noemen.

Hij werd teruggedreven naar zijn woonplaats vóór enige persoonlijke confrontatie met de boeren. Het boerenprotest is de grootste uitdaging waarmee zijn hindoe-nationalistische regering in de zes jaar dat hij aan de macht is, wordt geconfronteerd. De autoriteiten waren overeengekomen om de boeren een tractorprotest te laten houden, zolang ze wachtten tot de officiële parade van de Dag van de Republiek zou eindigen.

Maar met vlaggen zwaaiende demonstranten op minstens vier grote verkeersaders klommen over de barricades en betonblokken of duwden ze gewoon opzij en drongen de stad binnen. Ze gingen naar het historische Rode Fort-complex in de hoofdstad en hesen vlaggen na een botsing met de politie die traangas afvuurde om ze te verspreiden.

Tienduizenden boeren kamperen sinds november in de buitenwijken van de hoofdstad om te protesteren tegen nieuwe wetten die de productiemarkten dereguleren. Vakbondsleiders zeggen dat de wetten particuliere Indiase conglomeraten in staat zullen stellen de landbouwsector - de basis van de economie - over te nemen en het bestaande systeem van aankopen door de overheid tegen gegarandeerde prijzen te vervangen.

Het lichaam van een demonstrant, gedrapeerd in een Indiase driekleur, lag in een centrale straat in Delhi nadat de tractor waarop hij reed tijdens één van de schermutselingen was omgevallen, zei een getuige, Vishu Arora. "Hij stierf daar," voegde Arora eraan toe.

Een getuige van Reuters zag minstens vijf politieagenten en drie demonstranten gewond raken bij het Rode Fort, van waaruit Modi een jaarlijkse toespraak houdt. Sommigen die de muren beklommen droegen ceremoniële zwaarden en overweldigende de politie die probeerde te voorkomen dat ze het fort zouden binnenkomen.


Een boer zit een politieagent achterna in New Delhi tijdens een protest tegen de landbouwwetten die de regering van premier Narendra Modi heeft ingevoerd. (Foto: Reuters)

De overheid gaf opdracht om internetdiensten in sommige delen van de hoofdstad te blokkeren, aldus mobiele provider Vodafone Idea, in een poging verdere onrust te voorkomen.

"Modi zal ons nu horen, hij zal ons nu moeten horen", zei Sukhdev Singh (55) een boer uit de noordelijke staat Punjab, die zich tussen honderden demonstranten bevond, waarvan sommigen te paard, die zich losmaakten van één van de drie protestroutes. Vanuit het noorden van de stad gingen ze richting de regeringsgebouwen in het centrum. Ze vorderden hijskranen in en gebruikten touwen om wegversperringen af ​​te breken, waardoor agenten in oproeruitrusting moesten wijken, zeiden getuigen aan persbureau Reuters.

Een tweede groep reed op tractoren om bij een belangrijk centraal verkeersknooppunt te komen en brak ook door barricades na soortgelijke botsingen met de politie. In een verklaring beschuldigde de politie van Delhi degenen die van de overeengekomen routes afweken van "geweld en vernietiging".

"Ze hebben grote schade aangericht aan openbare eigendommen en veel politiepersoneel is ook gewond geraakt", aldus de verklaring.

Protestorganisator Samyukt Kisan Morcha zei dat de groepen die afwijken van vaste routes niet de meerderheid van de boeren vertegenwoordigden. "We veroordelen en betreuren ook de ongewenste en onaanvaardbare gebeurtenissen die vandaag hebben plaatsgevonden, en distantiëren ons van degenen die tot dergelijke daden zijn overgegaan", zei de groep boerenvakbonden in een verklaring.

Ook in andere steden, waaronder Mumbai en Bengaluru, werden kleinere boerendemonstraties gehouden.

Wednesday 03 March
Tuesday 02 March
Monday 01 March