Guatemala: 'Er is geen voedsel' zegt migrantenkaravaan
18 Jan, 13:23
foto
Hondurezen die deelnemen aan een nieuwe karavaan naar de Verenigde Staten, verzamelen zich voor politieagenten die de weg in Vado Hondo, Guatemala, hebben geblokkeerd. (Foto: Reuters)


Honderden voornamelijk Hondurese migranten zaten 's nachts ineengedoken op een snelweg in het oosten van Guatemala nadat binnenlandse veiligheidstroepen stokken en traangas hadden gebruikt om de doortocht van een karavaan die naar de Verenigde Staten gaat te stoppen. Woensdag neemt de Amerikaanse president-elect Joe Biden, de macht over in de VS. Hij heeft een mildere aanpak van de migrantenkwestie beloofd, maar migranten zien zijn uitspraken als een vrijbrief om naar de VS te trekken.

Maar liefst 8.000 migranten, waaronder gezinnen met jonge kinderen, zijn sinds vrijdag Guatemala binnengekomen, zeggen de autoriteiten. Ze zijn op de vlucht voor armoede en wetteloosheid in een regio die wordt opgeschrikt door de coronavirus-pandemie en in november te maken had met opeenvolgende orkanen.

"Er is geen voedsel of water, en er zijn duizenden kinderen, zwangere vrouwen, baby's, en ze willen ons niet laten passeren", zei een Hondurees die vastzat bij de blokkade en die zich Pedro noemde.

De Guatemalteekse autoriteiten zeiden zondag laat dat ze sinds vrijdag 1.568 migranten naar huis hebben gestuurd, de overgrote meerderheid naar Honduras. Bijna 100 werden teruggestuurd naar El Salvador.

Een getuige van Reuters zei dat ongeveer 2.000 migranten nog steeds kampeerden op de snelweg bij het dorp Vado Hondo, na een confrontatie met de Guatemalteekse veiligheidstroepen op zondag. Vado Hondo ligt ongeveer 55 km van de grenzen van Honduras en El Salvador.

"We verhongeren", zei een Hondurese moeder, die met haar 15-jarige zoon, haar dochter van 9 en haar 4-jarige nichtje achter de kordon zat. "Alles wat we hebben is water en een paar koekjes," zei de vrouw, die weigerde haar naam te noemen. Ze voegde eraan toe dat zij en andere reizigers een gebedscirkel hadden gevormd toen ze kampeerden.


Hondurezen die deelnemen aan een nieuwe karavaan naar de Verenigde Staten, rusten op een snelweg in Vado Hondo, Guatemala. (Foto: Reuters)

Andere migranten omzeilden de patstelling door de heuvels in te vluchten om door te gaan naar de grens met Mexico, waar de regering politie en troepen van de Nationale Garde heeft ingezet. "We renden de bergen in, omdat ik op reis ben met mijn eenjarige", zei Diany Deras, een andere Hondurese. Bij de Mexicaanse grens met Guatemala was het stil.

"Alles is hier kalm", zei een lid van de Nationale Garde die de leiding had over een grensovergang recht tegenover Tecun Uman, Guatemala, waar karavaanleiders hopen Mexico binnen te komen. Hij zocht anonimiteit omdat hij niet bevoegd was om met de media te spreken. "Ik hoop dat Guatemala ze bedwingt," voegde hij eraan toe.
Advertenties

Saturday 06 March
Friday 05 March
Thursday 04 March