Guatemala: Hondurese migrantenkaravaan botst met soldaten
18 Jan, 04:28
foto
Hondurezen die deelnemen aan een nieuwe migrantenkaravaan die koerst naar de Verenigde Staten, zijn in botsing gekomen met Guatemalteekse soldaten, toen ze probeerden op Guatemalteeks grondgebied te komen in Vado Hondo. (Foto: Reuters)


De Guatemalteekse veiligheidstroepen hebben zondag stokken en traangas gebruikt om een ​​grote migrantenkaravaan op weg naar de Verenigde Staten, terug te dringen. De karavaan komt slechts enkele dagen voor de komst van een nieuwe Amerikaanse regering, die reizigers aanspoorde de reis te staken.

Volgens de autoriteiten zijn sinds vrijdag tussen de 7.000 en 8.000 migranten, waaronder gezinnen met jonge kinderen, Guatemala binnengekomen, op de vlucht voor armoede en geweld in een regio die wordt geteisterd door de coronaviruspandemie en de opeenvolgende orkanen in november.

De karavaan werd opgewacht door ongeveer 3.000 Guatemalteekse veiligheidsfunctionarissen verzameld in het dorp Vado Hondo in het oosten van Guatemala, wat leidde tot de botsingen op zondagochtend. De harde reactie suggereert dat de democratische president-elect Joe Biden in eerste instantie kan profiteren van het harde beleid van de vertrekkende Republikeinse president Donald Trump, die het aanpakken van illegale immigratie tot een prioriteit van zijn regering maakte.

Videobeelden die door de Guatemalteekse regering werden gedeeld, toonden honderden migranten die tegen een muur van veiligheidstroepen drongen, die stokken gebruikten om de stroom af te weren. Volgens de autoriteiten is een onbepaald aantal mensen gewond geraakt.

Tijdens de confrontatie schoten veiligheidstroepen een traangasfles af en gebruikten ze een verdovingsgranaat om de menigte uiteen te drijven, zei een fotograaf van Reuters.

Tussen vrijdag en zaterdag had Guatemala bijna 1.000 migranten teruggestuurd die vanuit Honduras binnenkwamen, zei de Guatemalteekse regering, terwijl de karavaan probeerde op te rukken naar Mexico. De karavaan zal in Mexico waarschijnlijk meer onder druk komen te staan.

Zaterdagavond heeft het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken er bij de Centraal-Amerikaanse autoriteiten op aangedrongen de voortgang van de karavaan te stoppen, daarbij wijzend op de noodzaak om de verspreiding van Covid-19 in te dammen. Mexico, zei het, zette zich in voor een ordelijke en gereguleerde migratie en zou zich verzetten tegen elke vorm van ongeoorloofde binnenkomst.

De eerste migrantenkaravaan van het jaar komt minder dan een week voordat Biden aantreedt en belooft een meer humane benadering van migratie aan te nemen dan Trump. Toch adviseerde een overgangsfunctionaris van Biden, die op de achtergrond sprak, mensen niet naar de Verenigde Staten te gaan.

"Het overwinnen van de uitdagingen die zijn ontstaan ​​door het chaotische en wrede beleid van de afgelopen vier jaar, en die van Covid-19, zal tijd vergen", aldus de ambtenaar. "Ondertussen blijft de reis naar de Verenigde Staten buitengewoon gevaarlijk, en degenen in de regio moeten niet geloven dat onze grens volgende maand voor iedereen open zal zijn", voegde de ambtenaar eraan toe.

De inkomende regering zal zich inzetten om de diepere oorzaken van migratie aan te pakken, legale trajecten uit te breiden en de asielverwerking te heroverwegen, zei de ambtenaar.

De Mexicaanse en Midden-Amerikaanse autoriteiten hebben veiligheids- en volksgezondheidsmaatregelen gecoördineerd om massale verplaatsingen van mensen door de regio te ontmoedigen.
Advertenties

Saturday 06 March
Friday 05 March
Thursday 04 March