Nederlands kabinet gevallen
15 Jan, 10:09
foto
De Nederlandse premier, Mark Rutte.


Het Nederlandse kabinet -Rutte 3- is vandaag, twee maanden vóór de verkiezingen, gevallen. Premier Mark Rutte zal zijn ontslag aanbieden aan koning Willem-Alexander. Het demissionaire kabinet zal de lopende zaken afronden. Dit melden de Nederlandse media.

De regering kwam onder vuur te liggen nadat duidelijk was geworden dat 26.000 ouders door toedoen van de onrechtmatige fraudejacht in grote financiële en persoonlijke problemen kwamen. Bij een aantal ouders zorgde de 'toelagenaffaire' ook voor scheidingen of moesten mensen hun huizen uit. Er is een vernietigend rapport hierover uitgekomen.

De Nederlandse Belastingdienst heeft zich bij de aanpak van fraude schuldig gemaakt aan etnisch profileren, omdat zij ouders met een dubbele nationaliteit strenger hebben gecontroleerd, meldt Nu.nl. Een deel van de gedupeerde ouders heeft aangifte gedaan tegen ministers en hoge ambtenaren.

President Chan Santokhi had aangekondigd om in de tweede helft van februari op werkbezoek te gaan naar Nederland. Premier Rutte had hem maandag in een telefonisch onderhoud uitgenodigd. Het is te verwachten dat het bezoek van president Santokhi voorlopig niet doorgaat door de nieuwe ontwikkelingen in Nederland.
Advertenties