Indonesië: Vluchtdatarecorder geborgen
12 Jan, 22:46
foto
Ambtenaren van het National Transportation Safety Committee houden een deel van de geborgen zwarte doos van Sriwijaya Air vlucht SJ 182 vast. Het toestel is in het weekend in zee gecrasht nabij de kust van de Indonesische hoofdstad Jakarta. (Foto: Reuters)


Indonesische zoekteams hebben één van de twee "zwarte dozen"  uit het Boeing 737-vliegtuig dat zaterdag in de Javazee is neergestort, geborgen. Alle 62 mensen aan boord zijn omgekomen. De vluchtdatarecorder is aan land gebracht, maar de teams proberen nog steeds de cockpit voice recorder te lokaliseren.

De autoriteiten hopen dat gegevens uit de zwarte dozen vitale aanwijzingen kunnen geven over de mogelijke oorzaak van de crash. Het 26-jarige vliegtuig heeft vorige maand een luchtwaardigheidsinspectie doorstaan. Het functioneerde nog steeds en was intact voordat het crashte, lieten voorlopige resultaten zien. Vlucht SJ182 was onderweg van de hoofdstad Jakarta naar de stad Pontianak op het eiland Borneo.

Los daarvan heeft de Indonesische politie het eerste slachtoffer geïdentificeerd: Okky Bisma, een 29-jarige stewardess. Het Indonesische ministerie van Transport zei dinsdag dat het vliegtuig aan de grond was gehouden tijdens de pandemie en op 14 december een inspectie heeft doorstaan. Het maakte zijn eerste vlucht vijf dagen later zonder passagiers voordat het op 22 december zijn dienstverlening hervatte.

Het National Transportation Safety Committee (KNKT) zei dat voorlopige bevindingen aantoonden dat het vliegtuig op zaterdag om 14:36 ​​lokale tijd de hoogte van 3,3 km had bereikt, en vervolgens een scherpe daling maakte tot 67 meter om 14:40 uur, voordat het stopte met het verzenden van gegevens.

Zoekteams blijven het water bij de crashlocatie uitkammen en proberen de cockpitvoicerecorder op te bergen. Eerder op dinsdag zei het KNKT dat een apparaat dat werd gebruikt om de zwarte dozen te lokaliseren "technische problemen of schade aan apparatuur" had ondervonden.


Onderzoekers doorzoeken de wrak- en brokstukken die van de zeebodem zijn gehaald van het gecrashte toestel van Sriwijaya Air vlucht SJ 182. (Foto: Reuters)

Verschillende brokstukken, lichaamsdelen, wrakstukken en kleding van passagiers zijn al geborgen. Volgens nieuwszender AFP waren maandag ongeveer 2.600 personeelsleden betrokken bij de zoekactie, samen met meer dan 50 schepen en 13 vliegtuigen.

Onderzoekers analyseren al items waarvan ze denken dat ze deel uitmaakten van een wiel en de romp van het vliegtuig. Er is ook een motorturbine hersteld. Volgens veiligheidsfunctionarissen kan deze fase van het onderzoek wel een jaar duren.
Advertenties