China geeft nog geen fiat voor WHO-team in Wuhan
06 Jan 2021, 15:22
foto
China heeft elke kritiek over zijn aanpak aan het begin van de Covid-19-uitbraak van de tafel geveegd. (Foto: EPA)


Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt "zeer teleurgesteld" te zijn dat China nog steeds geen goedkeuring heeft gegeven aan de toegang van een team van internationale experts die belast zijn met het onderzoeken van de oorsprong van het coronavirus, terwijl sommige landen worstelen met de toenemende last van het pandemie. Twee leden van het 10-koppige internationale team waren al aan hun reis naar China begonnen, toen bleek dat ze nog steeds geen toestemming hadden gekregen, vertelde directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO dinsdagmiddag op een online persconferentie in Genève.

"Vandaag hebben we vernomen dat Chinese functionarissen nog niet de nodige toestemming hebben gegeven voor de aankomst van het team in China", zei hij, erop wijzend dat de WHO, China en doorvoerlanden aan de regelingen hebben samengewerkt. “Ik heb contact gehad met hoge Chinese functionarissen en ik heb nogmaals duidelijk gemaakt dat de missie een prioriteit is voor de WHO en het internationale team. Mij ​​is verzekerd dat China de interne procedure voor een zo vroeg mogelijke inzet versnelt. "

Het WHO-expertteam - onder leiding van Peter Ben Embarek, de belangrijkste expert van de WHO op het gebied van dierziekten die de soortgrens overschrijden - zou naar Wuhan afreizen waar eind 2019 de eerste gevallen van het coronavirus werden gemeld. Hij zal een intensief  onderzoek doen naar "epidemiologische, virologische, serologische beoordelingen" van mensen en dieren in een poging te achterhalen waar het virus vandaan zou kunnen komen.

Ongeveer 86,2 miljoen mensen over de hele wereld zijn nu gediagnosticeerd met Covid-19 en 1.895.267 zijn overleden. De goedkeuring van vaccins heeft de hoop gewekt dat de pandemie onder controle zou kunnen worden gebracht.

Van de twee teamleden die al begonnen waren met reizen, was de ene nu teruggekeerd en de andere bevindt zich in een derde land, zei Mike Ryan, hoofd van noodgevallen. "We vertrouwen erop en hopen dat dit slechts een logistiek en bureaucratisch probleem is dat zeer snel kan worden opgelost", zei hij.

China zei woensdag dat het nog in onderhandeling was met de Wereldgezondheidsorganisatie over de data en de route voor een bezoek van internationale experts. China's standpunt over de jacht op de oorsprong van de pandemie "is altijd open en verantwoordelijk geweest", zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying. Ze zei dat China een nauwe samenwerking heeft met de WHO.

"Het oorsprongsprobleem is erg complex. Om ervoor te zorgen dat het werk van de wereldwijde deskundigengroep in China succesvol is en om de nodige procedures en relevante concrete plannen uit te voeren, zijn beide partijen momenteel nog in onderhandeling," vertelde Hua tijdens een reguliere persconferentie. "Ik begrijp dat het niet alleen een visumprobleem is en de feitelijke datum en route. Beide partijen communiceren nog steeds nauw met elkaar."

De ziekte-experts in China zijn momenteel bezig met meerdere kleinschalige clusters en uitbraken die de afgelopen weken zijn gemeld, voegde ze eraan toe. "Onze experts zijn in de stressvolle strijd om de epidemie onder controle te houden", zei ze.

Nieuw verhaal

China heeft kritiek - van buitenlandse regeringen en zijn eigen burgers - over de manier waarop het de eerste weken van de uitbraak heeft aangepakt, van de hand gewezen. Het heeft ook geprobeerd om het debat over waar de pandemie begon opnieuw te kaderen, waarbij senior diplomaat Wang Yi zei dat "steeds meer studies" aantoonden dat het in meerdere regio's opkwam. Ryan noemde dergelijke uitspraken eerder "zeer speculatief".

De WHO heeft gezegd dat ondanks lopend onderzoek "er momenteel zeer weinig bekend is over hoe, waar en wanneer het virus zich in Wuhan begon te verspreiden", waarbij de eerste gevallen verband hielden met de nu gesloten Huanan Seafood Market. De centrale Chinese stad meldde zijn eerste dood door de ziekte op 11 januari vorig jaar - een 61-jarige man die regelmatig op de markt winkelde.

Van de experts wordt verwacht dat ze de locatie bezoeken, hoewel veel van het bewijs waarschijnlijk verloren is gegaan toen gezondheidsautoriteiten de markt afsloten en weggooiden wat er was. Het is nog steeds onduidelijk of de markt een "besmettingsbron was, die als een versterker voor de overdracht van mens op mens fungeerde, of een combinatie van die factoren", aldus de taakomschrijving van het panel.

De Verenigde Staten heeft opgeroepen tot een 'transparant' onderzoek naar de oorsprong van het virus. Australië heeft ook opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar het ontstaan ​​van het virus, wat de spanningen tussen de twee landen heeft vergroot.

China is grotendeels hersteld van de pandemie, maar blijft harde maatregelen nemen om elke opkomst van het virus uit te roeien. Woensdag sloten de autoriteiten delen van snelwegen door de provincie Hebei die Beijing omringen en sloten ze een belangrijk langeafstandsbusstation in de provinciehoofdstad Shijiazhuang.

Hebei was verantwoordelijk voor 20 van de 23 nieuwe lokaal overgedragen Covid-19-gevallen die op 5 januari op het vasteland van China werden gemeld, meer dan de in totaal 19 gevallen in de provincie in de afgelopen drie dagen.

De provincie was ook goed voor 43 van de 64 nieuwe asymptomatische gevallen - patiënten die besmet zijn met het SARS-CoV-2-virus, maar die geen symptomen vertonen.
Advertenties