Ramadhin: Dialyse-patiënten hoeven niet bij te betalen
12 Dec, 00:00
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benadrukt in gesprek met Starnieuws dat mensen die moeten dialyseren niet hoeven bij te betalen. In overleg met de werkgroep 'regulering dialysezorg' en de sector, is afgesproken dat het tarief van SRD 550 met 50% verhoogd wordt naar SRD 825 per behandeling. Dit tarief geldt voor drie maanden. Intussen wordt verder naar oplossingen gekeken.

Het particuliere centrum Diapura heeft zijn tarieven verhoogd, waarbij de patiënt moet bijbetalen. De bewindsman vindt dat het Assembleelid Evert Karto (PL) zich beter had moeten laten informeren, voordat hij de mededeling deed in De Nationale Assemblee donderdag. Er was woensdag al een oplossing bereikt. Karto heeft vernomen dat het tarief was verhoogd naar SRD 1.430. Dit was alleen het geval bij Diapura, die ook in de werkgroep zit die zich buigt over de problematiek.

Ramadhin merkt op dat het tarief van SRD 550 niet meer kostendekkend is. Alleen aan verbruiksartikelen per behandeling is tussen de 25 en 30 euro nodig. Dan blijft er SRD 100 over voor de andere kosten. Dat is niet te doen volgens de sector. De werkgroep heeft de opdracht gekregen om de reële prijs te berekenen. Er moet ook gekeken worden naar meerdere leveranciers, zonder dat de kwaliteit inboet. Voordat de nieuwe kostprijs berekend was, heeft Diapura de prijs voor de eigen patiënten verhoogd. Dit heeft volgens de bewindsman voor verwarring gezorgd.

De particuliere verzekeraars hebben ook een limiet aan hoeveel behandelingen een verzekerde kan krijgen. Als het plafond bereikt is, heeft zo een patiënt geen verzekering. Hier komt de overheid dan ook in. De minister merkt op dat alles met een krap budget moet worden gerealiseerd. Er wordt met de gehele sector verder gewerkt aan een oplossing om de dialyse te garanderen.
Advertenties