Regering komt met advies voor komende feestdagen
05 Dec, 08:34
foto


Het afschieten van vuurwerk in huiselijke kring rond de jaarwisseling wordt niet verboden door de regering. Grote evenementen zullen geen voortgang hebben dit jaar. Wat bedrijven in klein verband kunnen doen, daar zal de regering nog een besluit over nemen, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Er komt nog een formeel advies van de regering.

Importeurs hebben toestemming gekregen om vuurwerk binnen te brengen. Starnieuws verneemt dat dit jaar veel minder wordt geïmporteerd. Er is rekening mee gehouden dat door de Covid-19 pandemie er geen grote vuurwerkestafettes zullen plaatsvinden. Mensen hebben ook veel minder te besteden door de ontwaarding van de SRD, die nog steeds doorgaat. De unificatiekoers van de Centrale Bank van Suriname is allang achterhaald. In de zakenwereld wordt de straatkoers gehanteerd van boven de SRD 18 voor de US-dollar. Zelfs oliemaatschappijen zijn aangewezen op de straatkoers. De prijzen in de winkels stijgen voortdurend, omdat ook daar niet de koers van SRD 14.29 voor de US-dollar wordt gehanteerd.

Minister Ramadhin heeft aangegeven dat er geen dispensaties of ontheffingen verleend worden voor spreading events. Als het aan Volksgezondheid ligt worden er geen bedrijfsfeestjes en de traditionele pagara-estafette gehouden. Maar deze kwestie zal in regeringsverband worden besproken en dan komt er een officieel advies. Diverse landen hebben vuurwerk dit jaar verboden. Ook feesten met de jaarwisseling is in diverse landen verboden.

Stichting Surifesta geeft ook een negatief advies voor het houden van straatfeesten en feesten met een grote menigte. Over de owruyari pagara-estafette, zegt de stichting dat zij het niet verantwoord vindt om het gezien de huidige situatie, een groot feest dat meer dan 10.000 mensen trekt, te houden. Het eindbesluit tot het organiseren van alternatieven ligt echter bij de overheid.
Advertenties