Hack-O-Mation: 10 teams presenteren apparaten
02 Dec, 03:46
foto
Een automatische dispenser wordt getest. De teams hebben hun producten gepresenteerd voor de jury. De top 3 wordt zondag bekendgemaakt. (Foto: René Gompers)


De deelnemers van de Kosmos/IT-Core Hack-O-Mation 2020, zitten in een spannende periode. De competitie voor jonge technici waarbij ze apparaten bouwen, die ook op afstand via een computer of mobiel te bedienen moeten zijn, wordt volgende week afgerond. Zondag hebben in het Lallarookhgebouw 10 teams hun producten aan de jury gepresenteerd die te maken hebben met duurzame toerisme en Covid-hulp.

Sommige producten trekken heel veel aandacht. Team Profusu heeft een mobiele waterturbine gebouwd. Gebruikers en toeristische ressorten kunnen hiermee zelf stroom opwekken uit snelstromend water. De teams Green Legacy, Bits Please, Beamsafun, Handzoff, T-Transparant, Morpheus, hebben apparaten gebouwd die met de bestrijding van Covid -19 te maken hebben. Die variëren van deurknoppen die zichzelf reinigen, methodes om deuren te openen zonder ze aan te raken, automatische dispensers die op zonne-energie draaien, tot slimme koelboxen om Covid-vaccines veilig (over lange afstanden) te vervoeren.

Twee teams, Code Docs en Mech Tech Students hebben zich gericht op hydroponics, de techniek om groenten te planten in buizen met water in plaats van aarde. Ze hebben voor vakantieressorten, in het bijzonder die in het binnenland, een hydroponic systeem ontworpen die bijna helemaal automatisch opereert. Het groeiproces en handelingen als het voeden zijn op afstand te monitoren en uitvoerbaar. Hierdoor zijn bepaalde verse groenten gegarandeerd en nemen de kosten voor de aanschaf van ze drastisch af, geven de makers aan. Oogsten moet wel nog handmatig gebeuren.

De Innov8rs hebben een mobile app gebouwd. Met Tribe kunnen bezoekers van ressorten, recreatieoorden of hotels, begeleid worden door de complexen. Van elk complex dat de gebruiker bezoekt, wordt er een map gedownload. Zij kunnen dan zien waar precies ze zich bevinden, wat waar is, welke activiteiten hoe laat of hoever zijn. Met de app kan ook geboekt en betaald worden. De onderneming weet hierdoor ook hoeveel bezoekers hij op welke plek heeft op een bepaalde tijd. Hij kan hierop inspelen en zijn programma of aanbiedingen verbeteren.

De Hack-O-Mation duurt normaal 3 maanden. Maar door de covidsituatie is het langer dan zes maanden geworden, geeft Theo Boomsma van IT-Core aan. “Het thema was eerst Sustainable Tourism maar door de pandemie is later ‘Covid Relief’ toegevoegd. We zijn begonnen met ruim 70 deelnemers, 13 teams. We eindigen met 45 deelnemers en 10 teams. Ja, het is een heel complexe competitie.”

De finalisten hebben hun producten, of concepten daarvan,  gepresenteerd en een verkoopraatje gehouden. Al de deelnemers gaan tot en met zondag het proces van “idee tot product” van hun werk documenteren. Zo hoeven toekomstige deelnemers niet opnieuw het wiel uit te vinden, legt Boomsma uit.  Zondag komen de deelnemers, organisatoren en jury weer bij elkaar. Dan wordt de top 3 bekendgemaakt. Nummer 1 gaat naar huis met SRD 10.000, nummer 2 met SRD 5.000 en nummer 3 met SRD 2.500.

René Gompers
Advertenties