Caricom: Pandemie mag aanpak hiv niet stilleggen
01 Dec, 19:08
foto


Wereldaidsdag wordt vandaag herdacht in de schaduw van de coronavirus-pandemie."Dit zijn uitdagende tijden voor ons allemaal," zegt Caricom-secretaris-generaal Irwin LaRocque ter gelegenheid van de herdenking van deze dag. "Covid-19 veroorzaakt niet alleen direct hoge morbiditeit en mortaliteit, het verstoort ook essentiële systemen voor gezondheid, evenals programma's om hiv en andere wereldwijde gezondheidsprioriteiten aan te pakken. Het thema voor Wereldaidsdag dit jaar is 'Wereldwijde solidariteit, gedeelde verantwoordelijkheid'.

La Rocque wijst erop dat dienstonderbrekingen in verband met Covid-19 hebben gevolgen voor de wereldwijde, regionale en nationale inspanningen om de epidemie te beëindigen. De Covid-19-pandemie bedreigt de toegang tot hiv-preventie, testen, behandeling en zorg. Zonder strategieën om aan deze behoeften te voldoen, wordt gevreesd voor een heropflakkering van hiv die een bedreiging kan vormen voor de reactie op Covid-19.

"Covid-19 heeft aangetoond dat tijdens de pandemie niemand veilig is totdat iedereen veilig is. Mensen achterlaten is geen optie als we willen slagen." De Caricom-ambassadeur stelt dat de hiv-respons daarom moet worden gehandhaafd en dat acties om op hiv te reageren moeten worden versneld. "Het uitbannen van stigma en discriminatie, mensen centraal stellen en onze reacties baseren op mensenrechten en genderresponsieve benaderingen zijn cruciaal voor het beëindigen van de pandemie van Covid-19 en de epidemie van hiv/aids. La Rocque zegt dat de inspanningen om hiv/aids te bannen uit de regio, niet mogen worden stilgelegd door de pandemie.

Hij roept eenieder op om al het mogelijke te doen om de hiv-respons te ondersteunen om de duurzaamheid van de verworvenheden van de afgelopen decennia veilig te stellen en om toekomstige inspanningen om een einde te maken aan de epidemie te intensiveren. Het thema van wereldwijde solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid benadrukt de noodzaak dat we allemaal steun betuigen aan mensen met hiv. "Solidariteit, samenwerking, steun en individuele actie zijn allemaal nodig om een einde te maken aan de epidemie," aldus de Caricom-secretaris-generaal.
Advertenties