Samenwerking Suriname en Guyana naar hoger niveau
01 Dec, 08:32
foto
Assembleevoorzitter Marinus Bee


De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee en zijn Guyanese ambtsgenoot Manzoor Nadir zijn het erover eens dat de samenwerking tussen Suriname en Guyana naar een hoger niveau moet. Zij hebben hierover gisteren gesproken in een virtuele meeting. Bee stelde voor dat een samenwerkingsraad wordt geheractiveerd om dit doel te bereiken.

Bee en Nadir zijn beiden op 27 november gekozen in het hoofdbestuur van ParlAmericas. De Samenwerkingsraad werd in 2018 gezien als een noodzakelijk medium om meer duurzaamheid te brengen in de bilaterale samenwerking tussen beide landen, meldt de Communicatie en Informatie van DNA.

Zowel Guyana als Suriname heeft een vrij jonge onafhankelijke status en kunnen als natie nog veel bereiken, gaf Nadir aan. Guyana viert volgend jaar zijn 55ste onafhankelijkheidsdag. De voorzitters van beide parlementen erkennen dat er veel besproken moet worden op het gebied van samenwerking. In beide landen zijn recent grote olievoorraden aangetroffen en de landen staan voor uniforme uitdagingen.

Tijdens de meeting heeft Bee aangegeven, dat het bezoek van president Chan Santokhi, in augustus, specifiek voor het bijwonen van de inauguratie van president Irfaan Ali en het bezoek van het Guyanese staatshoofd aan Suriname om de 45e Onafhankelijkheidsdag te vieren, kunnen worden geïnterpreteerd als een positieve ontwikkeling voor beide landen. “Er is een goede relatie ontstaan op presidentieel niveau, dus we moeten ook goede relaties delen op parlementair niveau. Die taak is voor ons weggelegd,” stelde Bee. 
 
Bee en Nadir hebben beiden de wens uitgesproken om elkaars land te bezoeken na afloop van de Covid-19-pandemie.

Advertenties