VS straft Chinese, Russische bedrijven voor transacties met Iran
29 Nov, 06:38
foto
Iran zegt dat hij het recht heeft raketten te bouwen voor zelfverdediging. Het voegde eraan toe dat het niet meer onder de nucleaire deal met het Westen valt. (Foto: via Reuters)


De Verenigde Staten (VS) hebben vrijdag economische sancties aangekondigd tegen Chinese en Russische bedrijven die volgens Washington de ontwikkeling van het raketprogramma van Iran hebben gesteund. De vier bedrijven, die ervan worden beschuldigd "gevoelige technologie en items te leveren aan het raketprogramma van Iran", zullen gedurende twee jaar worden onderworpen aan beperkingen op de Amerikaanse overheidssteun en op hun export, zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een verklaring.

De sancties, die woensdag zijn opgelegd, waren gericht tegen twee in China gevestigde bedrijven, Chengdu Best New Materials en Zibo Elim Trade, evenals de in Rusland gevestigde Nilco Group en Joint Stock Company Elecon.

"We zullen blijven werken aan het belemmeren van de raketontwikkelingsinspanningen van Iran en onze sanctieautoriteiten gebruiken om de aandacht te vestigen op buitenlandse leveranciers, zoals deze entiteiten in de PRC (China) en Rusland, die raketgerelateerde materialen en technologie leveren aan Iran," voegde Pompeo eraan toe.

In een eerder rapport van Bloomberg, waarin een aanvraag van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd genoemd, werd ook een derde in Rusland gevestigd bedrijf, Aviazapchast, genoemd als één van degenen die werden bestraft. Maar het is onduidelijk waarom Aviazapchast niet werd genoemd in de latere verklaring.

President Donald Trump trok de VS in 2018 terug uit de nucleaire deal met Iran die drie jaar eerder was gesloten onder de toenmalige president Barack Obama. Trump heeft sindsdien opnieuw verlammende sancties opgelegd aan Iran in wat hij een campagne van "maximale druk" noemt. De regering-Trump heeft sindsdien ook laten zien vastbesloten te zijn om elk ander land of bedrijf te bestraffen dat zich niet houdt aan zijn Iraanse beleid.
Advertenties