Orkaanseizoen: recordaantal vernoemde Atlantische stormen
12 Nov 2020, 02:51
foto


Het Atlantische orkaanseizoen van dit jaar heeft het record verbroken voor het aantal vernoemde stormen, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center. Subtropische storm Theta in de noordoostelijke Atlantische Oceaan is de 29e en breekt het vorige record van 28 in 2005.

Volgens voorspellers ontstaat er in het Caribisch gebied een ander systeem dat in de nabije toekomst kan worden vernoemd. Meteorologen zeggen dat verschillende factoren de oorzaak zijn van het toenemende aantal tropische stormen.

Bijzonder gevaarlijke stormen krijgen namen om het publiek bewust te maken voordat ze toeslaan. Het orkaanseizoen, dat loopt van 1 juli tot 30 november, heeft stormen veroorzaakt zoals Eta, die Florida in het weekend trof nadat het in delen van Midden-Amerika verwoestingen had veroorzaakt en tientallen mensen had gedood.

Zeta trof eind oktober Louisiana en werd de vijfde storm die dit seizoen in de deelstaat landde.

Theta, momenteel geen orkaan, trekt in noordoostelijke richting naar Zuid-Europa.

Voorspellers kijken naar de vorming van een andere mogelijke storm die westwaarts beweegt boven de centrale Caribische Zee.

2020 extra actief seizoen

Er is een aantal factoren die hebben bijgedragen aan een zeer actief orkaanseizoen, zegt BBC-meteoroloog Nikki Berry. De meest invloedrijke zijn zeer warme oppervlaktetemperaturen van de zee, lage windschering, verhoogde instabiliteit boven West-Afrika en La Nina, voegt ze eraan toe.

De oppervlaktetemperaturen van de zee waren tijdens de zomermaanden constant 1°C tot 2 °C boven het normale en deze afwijkingen namen in september toe tot 2°C tot 3°C, vooral rond het Caribisch gebied, de Golf van Mexico en voor de kust van Afrika, waar zich veel stormen beginnen te ontwikkelen.

De windschering was tijdens de zomermaanden extreem laag en hierdoor kunnen tropische stormen de tropische circulaties intensiveren en in stand houden, in plaats van te worden verscheurd door tegenwind in de verschillende lagen van de atmosfeer.

Een puls van verhoogde regenval, bekend als de Madden-Julian Oscillation, beweegt oostwaarts rond de evenaar - wanneer het zich boven West-Afrika bevindt, veroorzaakt het meer regenval en onweersbuien die tropische stormen boven de oostelijke Atlantische Oceaan kunnen veroorzaken.

La Niña, een verandering in de temperaturen in de Stille Oceaan met koeler water dat oostwaarts over de equatoriale Stille Oceaan wordt geduwd, heeft ook meer invloed gehad. Het kan wereldwijde weerpatronen beïnvloeden en één van de effecten is een groter aantal en een grotere kracht van Atlantische tropische cyclonen, vooral laat in het seizoen.

Klimaatverandering?
Hoewel het orkaanseizoen dit jaar erg actief is geweest, zijn er tegenstrijdige gegevens over de vraag of dergelijke stormen vaker voorkomen. Wetenschappers verwachten echter dat de klimaatverandering deze stormen sterker zal maken. Orkanen worden aangedreven door warme zeeën en warmere lucht betekent dat stormen meer water op het land kunnen dumpen, waardoor hun vernietigende kracht toeneemt.

Dit seizoen is ook het eerste sinds 2005 waarin de 21 alfabetische namen van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) vanwege het aantal stormen opraakten. De WMO begon in september Griekse namen te gebruiken.
Advertenties