Column: Politieke Borrelpraat 637
08 Nov, 22:22
foto


“Bonus in november, bonus in december, extra ambtenaren-loonronde in januari, hoe vinden jullie dat?”
“Verschrikkelijk!”
“De handel gaat lachen, we gaan weer lekker winkels leegkopen; het vuurwerk is al binnen.”
“Dan is er geen geld, kijk nò.”
“Schitterende populistische maatregel van ChanLon & Co.”
“Die twee zijn volgens mij de reïncarnatie van LachPeng, de twee populistische kampioenen van de verbroederingspolitiek uit de vorige eeuw.”
“Kijk hoe het na de verkiezingen van 1967 afliep met die zo geroemde en opgehemelde verbroederingspolitiek. A tron verloederingskroniek.”
“Wat zei je zo even? Die bonus en extra loonronde een schitterende maatregel? Wat drink je? Hand sanitizer met sodawater? Tjeesis!”
“Jullie hadden toch zo een kritiek op mijn Chan? Welnu, tak now!”
“Maar al dat extra geld in roulatie, dat gaat die koers als een raket doen stijgen.”
“Luister, door die unificatiedevaluatie dekt elke US dollar nu niet zeven punt zoveel SRD, maar veertien punt zoveel. Daarom kon de minister van Financiën met gemak de salarissen uitbetalen, zonder bij particuliere banken te gaan bedelen en lenen tot z’n benen en tenen.”
“Met andere woorden: in feite zou de overheid, net als wat de bond SLM eist, de lonen moeten verdubbelen, wil de waarde van dat loon hetzelfde blijven.”
“Klopt, en dat zal niet gebeuren, want daar zit elke maand die enorme koerswinst voor de overheid.”
“Maar uit die koerswinst en die verhoogde benzineprijs moeten elke maand die miljarden aan schulden betaald worden.”
“Klopt helemaal en zo dokken we allemaal mee bij het aflossen van deze schulden.”
“Boi, maar pres kondigt die bonus en extra salarisronde aan op Drietabbetje, terwijl de minister van Financiën nog moet puzzelen met die sjente.”
“Dit is populisme ten top. Daar kunnen volgende presidenten heel wat van leren.” 
“En de AOV gaat van 525 naar 750, ook daar een koerswinst voor de overheid, want eigenlijk zou die AOV naar 1050 gebracht moeten worden.”
“En wattebout de gepensioneerden uit overheidsdienst dan? Die moeten ook een extra pensioenronde in januari krijgen. Of gaat de overheid wachten totdat een deel van hen  uit pure ellende is overleden?” 
“Maar voor velen zal de maand januari voor het eerst geen pina-mun zijn; vooral de ambtenaren gaan juichen. Leve Chan en Bravo, onze helden die een hart hebben voor dit hard uitgemolken volk.”
“Ach, populistisch hol gepraat. Intussen den kies’yu met een deel van je eigen geld.”
“Geef het volk wat het wil: eten en feesten.”
“Daarmee haal je ook de wind uit de zeilen van die twee CLO-besturen die als wijven die kijven elkaar hebben geroyeerd. Wat een clowneske vertoning!” 
“Plus ChanLon & Co hebben nu ademruimte tot eind januari als er een begin wordt gemaakt met het doorvoeren van die IMF-maatregelen.”
“O jee, dan gaan stroom, gas, water omhoog en alle subsidies aan staatbedrijven worden afgebouwd.” 
“Mijn hemel, overleven we dat?”
“Ik zou iedereen adviseren zo zuinig mogelijk te zijn om die prijsverhogingen volgend jaar op te vangen.” 
“Mi dati: ik bos dat geld zo waidenbossssch en ga feest vieren. Yeah, leve 45 jaar Pinadensi, yeah, leve de kerststemming, leve de pagara’s.”
“Ik ben benieuwd hoe ze die uitbetaling van die bonussen voor iedereen, tot zelfs de schaafijsverkoper, gaan organiseren.”
“Tja, anders wordt het weer een gestoot en geduw zoals bij de poort van Sociale Zaken bij de verdeling van pakketten.”
“Ik zou zeggen: het wordt op je bankrekeningnummer gestort. Als je lid van de informele sector bent en je wil die bonus, dan joe habi fu opo wan bankrekening.”
“Maar nu iets anders: op FB heeft men een DNA-lid bespot, omdat hij wat taalfouten maakte tijdens zijn speech. Wat vonden jullie daarvan?”
“Schaamteloos en een mens onwaardig om een landgenoot vanwege zijn taalgebruik belachelijk te maken.”
“Maar als DNA-lid moet je toch de officiële taal machtig zijn? Hoe ga je over wetten ter goedkeuring discussiëren en die screenen?”
“Helemaal met je eens, maar toch is het een teken van asociaal gedrag om een ander te bespotten omdat die muizes en skoolhoofde zei. Tenminste is die Aserie zonder enige weri en prakseri terecht opgekomen voor de schoolkinderen in het binnenland. Anderen doen hun mond nauwelijks open, maar ontvangen wel een vorstelijk DNA-salaris.”
“Maar wat ik topklasse vond, was zijn reactie op die afkeurenswaardige spotternijen op FB.”
“Wat zei hij? Heeft hij die FB-ers er flink van langs gegeven en zich in de slachtofferrol van dat slavernijverleden gerold en gewenteld, ook met ‘dat Nederlands is niet onze taal’ en ‘weg met die taal en met bakra basi’ en  dat soort dingen?”
“Nee hoor, niets daarvan. Daarom vond ik zijn reactie van hoog niveau. Ik heb meteen respect voor die broeder gekregen.”
“Wat zei hij, san a taki?”
“Enthousiast zei hij dat hij z’n taalgebruik gaat opkrikken en veel meer gaat lezen. Die kritiek stimuleert hem juist daartoe. Hij gaat zelfs een docent aantrekken om hem te begeleiden…”
“Heel goed, dat zouden vele anderen ook moeten doen.”
“Aserie sa proberi fu go tek leri; n’a dati e teri.”
“Plus hij gaat vanaf nu z’n punten eerst op papier zetten en niet meer uit het hoofd praten…”
“Heel goed, schitterend, ook dat zouden zeer velen als voorbeeld kunnen nemen. We schrijven en lezen te weinig en babbelen teveel in dit land.”
“Ik zag Lonneman bij zijn babbel-toespraak op Drietabbetje met een papier in z’n hand van waaruit hij zijn punten aanhaalde en zei dat hij alle NDP-ers er zo fjioeeeep uit zal gooien.”
“Dat spiekbriefje als spreker is een goed voorbeeld, maar het wegjagen van ervaren ambtenaren enkel en alleen omdat ze van de tegenpartij zijn en vervangen door onervaren grasgroene vogeltjes: dat is geen goed voorbeeld. Dat is een Zijne Excellentie onwaardig.”
“Vind ik ook.”
“En hoe vinden jullie onze nieuwe ambassadeur in Nederland?”
“Je bedoelt onze ambassadeur van Diasporadisch. Ach, ze doen maar. Misschien spoelen straks de euro’s met de Noordzeegolven sporadisch bij Braamspunt ons land binnen.”
“Het wordt na 45 jaar wel tijd dat we onze eigen boontjes leren doppen.”
“Yeah, hik, een toast op eigen doontjes boppen, eh, boontjes en loontjes, ach man. Leve de boel, proost.” 

Rappa

Advertenties