Chan hoort…Chan luistert (niet)!?
09 Nov, 02:48
foto


We hebben oren om geluidsgolven waar te nemen. Na een ingewikkeld biochemisch proces "horen" we dat. "Luisteren" is wat anders.

De onnozele fout die tijdens de verkiezingen is gemaakt, was het volk te beloven "we gaan naar het volk luisteren". Dat is tot nu toe duidelijk niet het geval, althans niet duidelijk merkbaar. Men had liever moeten beloven "we gaan horen wat het volk zegt" of  "u roept, wij horen". Dan had heel veel kritiek voorkomen kunnen worden. Eentje om over 5 jaar mee te nemen, Chan!

Het volk van "die huis" en "dat boom" is vooruit gegaan in taalgebruik. De afgelopen 10 jaar (lees tijdens het bewind Bouterse) heb ik nimmer begrippen zoals "nepotisme" of "terwijl het gras groeit, sterft het paard" , etc, etc, zo vaak voorbij zien komen als in de afgelopen 3 maanden. Vroeger zei men gewoon "vriendjes politiek" en iedereen snapte het. Nu moet je "googelen" om het te begrijpen. En over welk paard heeft men het? Suriname heeft meer koeien dan paarden. Zeg liever "terwijl het gras groeit, sterft de koe". Dat is veelzeggender, immers het verlies is in dat geval duidelijk…vlees, melk, huid…alles weg!

Zoals er in Nederland, wat voetbal betreft, 17 miljoen bondscoaches rond lopen, zo heeft Suriname in binnen- en buitenland 1 miljoen zijlijn-adviseurs/deskundigen. De adviezen, aan Chan c.s., vliegen je om de oren. Adviezen, afkomstig van "Drs’n , Mr’s, dubbele Drs’n, dubbele Mr’s , combinatie van Mr’s . Drs’n,  PHD’s, RO’s , Dr’s, Mindvirus experts, Facebook en andere Social Media acteurs”, allemaal zijlijn-adviseurs/deskundigen die nu hun kans grijpen om de lezer te laten weten dat ze een of meerdere academische titels hebben. Allemaal egotripperij, want ze weten al vooraf dat er niet naar hen wordt geluisterd. Ik vermaak me kostelijk met deze egotrippers.

Nogmaals, tijdens het vorige bewind was het stil langs de zijlijn. Niemand durfde "een advies" uit te brengen, laat staan kritiek. Journalisten keken wel uit. Het feit dat iedereen zich nu vrij voelt om adviezen uit brengen, kritiek te leveren, z’n gal te spugen, journalisten die brutale, domme, vragen stellen, zegt genoeg.

Wat het zegt is dat Chan je in de gelegenheid stelt om te genieten van de DEMOCRATIE en vrijheid van meningsuiting die er nu heerst. Deze 2 aspecten waren 10 jaar lang zoek. In 3 maanden is het grootste goed reeds bereikt. Dat vergeten we te snel! Daar staan we niet bij stil, want we nemen het voor granted. Maar democratie is niet granted. In andere landen sterven mensen er voor. Ook in Suriname zijn er mensen voor gestorven, gedood!

Oordeel niet te vroeg. Ook niet over de pas benoemde ambassadeur in Nederland. Geef ze de kans om 50 jaar (jaaa, niet slechts 10 jaar) plundering proberen te herstellen. Zonder een glazen bol te raadplegen, wil ik nu al stellen dat het in 5 jaar niet gaat lukken. De puinhoop is te groot. Dus hou op met wishful thinking mensen. Chan mag in z’n handjes klappen als hij in 5 jaar tijd op de juiste track terecht komt. In zijn 2e termijn kan hij dan, misschien, de bekende bruggen, links en rechts, bouwen en olie verkopen…ha, ha, ha. Dat wens ik hem van harte toe! Beloof niet (te) veel Chan! Over 5 jaar wordt je op je beloften afgerekend!  Dan kan het zo "over and out" zijn meneertje. Weg 2e termijn!

Ik weet zeker dat Chan dit "hoort". Maar of hij ook luistert?....

Amar Ramsundersingh,
Diemen, Nederland

Advertenties