Jill Biden, van lerares naar first lady
08 Nov, 08:33
foto
Jill Biden is haar man blijven steunen, ook na zijn terugtrekking uit de presidentiële race in 1988. (Getty Images)


Er waren vijf huwelijksaanzoeken nodig voordat Jill Biden, een voormalige lerares Engels uit New Jersey, instemde met Joe's verzoek. Zij is zijn tweede vrouw, nadat zijn eerste vrouw en dochter in 1972 omkwamen bij een tragisch auto-ongeluk. Jill (69) heeft tientallen jaren als lerares gewerkt.

Naast een bachelordiploma heeft ze twee masterdiploma's en een doctoraat in het onderwijs aan de Universiteit van Delaware in 2007. Voordat ze naar Washington DC verhuisde, gaf ze les aan een community college, op een openbare middelbare school en in een psychiatrisch ziekenhuis voor volwassenen. Ze gaf dit jaar haar toespraak op de conventie van de Democratische Partij vanuit haar oude klaslokaal op de Brandywine High School in Delaware, waar ze van 1991 tot 1993 Engels onderwees.

Terwijl haar man vicepresident was (2009-2017), was Jill Biden hoogleraar Engels aan het Northern Virginia Community College. "Lesgeven is niet wat ik doe. Het is wie ik ben", tweette ze in augustus.

Tijdens het vicepresidentschap van haar man hield Jill zich onder meer bezig met het promoten van community colleges, het pleiten voor militaire families en het vergroten van het bewustzijn over de preventie van borstkanker. Ze lanceerde ook het Joining Forces-initiatief met First Lady Michelle Obama, dat onder meer militaire veteranen en hun families helpt om toegang te krijgen tot onderwijsprogramma's en arbeidsmiddelen.

In 2012 publiceerde ze een kinderboek met de titel Don't Forget, God Bless Our Troops, gebaseerd op de ervaring van haar kleindochter in een militair gezin.

Ze was een prominente aanhanger van haar man tijdens de campagne van 2020, verscheen naast hem en organiseerde evenementen en fondsenwervers.

Joe Biden's verwachte overwinning na vier dagen van nauwgezet stemmen tellen is de ontknoping van een buitengewone campagne, gevoerd tijdens een verwoestende pandemie en wijdverspreide sociale onrust, en tegen een zeer onconventionele gevestigde orde.

In zijn derde poging voor het presidentschap vond Joe Biden een manier om de politieke obstakels te omzeilen en een overwinning te claimen die, hoewel misschien smal in het aantal kiescolleges, naar verwachting het nationale totaal van Donald Trump zal overtreffen met ten minste vier miljoen stemmen.

Met zijn verwachte overwinning wordt Joe Biden de oudste man die ooit in het Witte Huis is gekozen. Hij brengt de eerste vrouwelijke vicepresident met zich mee, wiens multi-etnische afkomst tal van andere primeurs met zich meebrengt.

Joe Biden kan nu beginnen met de zware taak om de overgang naar zijn nieuwe regering te plannen. Hij zal iets minder dan drie maanden hebben om een ​​kabinet samen te stellen, beleidsprioriteiten te bepalen en zich voor te bereiden om een ​​natie te besturen die wordt geconfronteerd met talloze crises en sterk verdeeld is langs partijdige lijnen.

Joe Biden droomt al 50 jaar van het Witte Huis in de publieke arena. Met deze prijs van je leven komen echter de uitdagingen van je leven.
Advertenties