Hof kijkt reikhalzend uit naar beëdiging 6 rechters
05 Nov 2020, 01:54
foto
Waarnemend president Iwan Rasoelbaks van het Hof van Justitie. (Foto: Ranu Abhelakh)


Waarnemend president Iwan Rasoelbaks van het Hof van Justitie heeft geen zicht op het benoemingsproces van de zes nieuwe rechters. Het hof kijkt reikhalzend uit naar de datum. “Ik had gehoopt gisteren”, reageert de hofpresident tegenover Starnieuws. Vier van de nieuwe rechters zullen worden ingezet in de civiele sector en twee in de strafsector. De versterking is hard nodig, maar het blijft “een situatie van een druppel op een gloeiende plaat” binnen de rechtspraak, geeft Rasoelbaks aan.

Zo gauw de zes nieuwe krachten erbij zijn, wil het hof overgaan tot een nieuwe werkverdeling binnen de organisatie. “Zolang wij het vooruitzicht niet hebben, kunnen wij onze wettelijk vereiste vergadering niet houden om de verdeling te doen. Dit houdt ons op.” Die vergadering kan pas na de installatie worden belegd. Mocht de benoeming en beëdiging door de regering, gevolgd door de installatie door het hof deze maand rond komen, dan wordt het werk conform het beleidsplan uitgezet voor januari tot en met september 2021.

De zes personen werken al binnen de organisatie in afwachting van hun benoeming. Nu zijn ze afhankelijk van een rechter voor wie zij schrijven; die moet het conceptvonnis eerst lezen, indien nodig aanpassen en wijst hierna vonnis, legt Rasoelbaks uit. Maar na de installatie zijn de zes rechters direct inzetbaar op eigen titel, “ze kunnen dan meer meters maken”. Wat zij neerpennen als vonnis, kunnen zij ook direct uitspreken. “In snelheid en productie kan dan wat vooruitgang geboekt worden.” 

Vier voor unit handel 
De vier nieuwe civilisten zijn ingepland bij de unit handel in eerste aanleg. “De winst zal vooral in deze unit te merken zijn, waar er bulkzaken zijn.” De achterstanden in rechtszaken zijn vooral te bespeuren in hof civiel en kanton civiel, voornamelijk in de unit handel en in de unit kort geding. “En daar hebben wij wegschrijven van achterstanden gecombineerd met het nieuwe project ‘comparitie na antwoord’.” Een combinatie van het efficiënter maken van de procedurele zijde, kort hierna vonniswijzen en het vonnis op korte termijn na de uitspraak verstrekken. “De vier zijn topgetraind om snelheid te maken”, verzekert Rasoelbaks. 

Licht in de tunnel strafsector
In de strafsector zal er ook wat licht in de tunnel schijnen. De twee nieuwe rechters die hier zullen worden ingezet, zijn ervaren ex-officieren van het Openbaar Ministerie. Ze zijn verder door het hof getraind en opnieuw geballoteerd. “Ze zijn instaat om in korte tijd te fungeren als leden plaatsvervanger in de strafsector.” De hofpresident vertelt dat de twee ondersteuning zullen bieden in de unit eerste aanleg strafzaken en unit rechter-commissaris.

24 van de 26 actief
Het blijft een situatie van een druppel op een hete plaat, herhaalt de hofpresident. Momenteel telt het hof 26 rechters van wie 24 actief werkzaam zijn in de verschillende units, maar dan ook niet volledig. “Rechters hebben een variëteit van bezigheden naast hun zuiver rechterswerk.” Ze zijn veelzijdig en hebben managementtaken in de units, werken in de bijzondere colleges en zitten in adviescommissies. 

Benoeming hofpresident
Komt nog bij kijken dat er van de maand één lid van het hof met pensioen gaat. Rasoelbaks zelf, spreekt geen recht in civiele en strafzaken, maar zit aan in tuchtzaken van notarissen en deurwaarders. Hij is verder belast met het management en bestuur van het hof. Vanaf 2014 neemt hij waar als hofpresident. Over zijn eigen positie, zegt hij: “Daar heb ik nog niets over gehoord. Hier en daar komt het ter sprake, maar er zijn andere prioriteiten volgens mij, met name de aanvulling van de nieuwe rechters.”

Wettelijk 40 leden
Met de aanvulling van de zes zal het hof 30 rechters tellen. “We moeten gaan naar wettelijk 40 leden en nog zoveel meer leden plaatsvervanger. Pas als we 40 leden hebben dan zitten we in een situatie waarbij de snellere rechtspraak evident gaat worden.” Er zijn verschillende rangen binnen het hof. 

Promotie rechters
Naast de aanwinst van de zes nieuwe rechters, zal er ook een rechter die lid-plaatsvervanger was, promoveren tot lid en drie rechters die parttime leden plaatsvervangers waren worden fulltime leden plaatsvervanger. Zij waren eerder niet honderd procent voltijds, omdat zij nog andere functies buiten het hof bekleedden die te maken hebben met onderwijs, zoals op de universiteit of internationale bezigheden, verduidelijkt Rasoelbaks. Na vier jaren vindt de ballotage plaats of deze drie fulltime leden plaatsvervanger in aanmerking kunnen komen voor lid van het hof.

Hernieuwd verzoek voor beëdiging
Ook een groep van vijf rechters is bij de vorige regering voorgedragen om van lid-plaatsvervanger te promoveren tot leden. Die zijn intussen benoemd – door de vorige regering, maar niet beëdigd. “En ik heb hernieuwd het verzoek gedaan aan deze regering om ze te beëdigen, waarna ze geïnstalleerd kunnen worden om in hun nieuwe hoedanigheid als lid van het hof te kunnen fungeren.” 

Vorige maand - 2 oktober tijdens de opening van het nieuwe zittingsjaar - sprak Rasoelbaks reeds over de benoeming van zes nieuwe rechters, zeven substituut-griffiers en vijftien administratief personeelsleden. Ze staan “reeds lang in de startblokken om de organisatie te komen versterken”, gaf hij toen aan. President Chan Santokhi deelde afgelopen zaterdag in een briefing over de evaluatie van 3 maanden regeermacht mee dat het hof op zeer korte termijn zes rechters erbij krijgt – hij noemde geen datum.
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November