Pharmport blikt terug op 15-jarig bestaan
04 Nov 2020, 10:26
foto
Pharmport is ondanks alle uitdagingen optimistisch. Het bedrijf herdenkt vandaag zijn 15-jarig bestaan.


Vandaag herdenkt Pharmport zijn 15e levensjaar. Het bedrijf blikt terug op een bewogen periode. Volgens Pharmport-manager Graciella Wongsoredjo is één van de belangrijkste prestaties het feit dat het bedrijf de officiële distributeur is van Moderne Insuline in Suriname. Samen met haar team is zij vastbesloten om Surinamers te helpen in de voorziening van betaalbare en kwalitatieve farmaceutische producten en diensten.

Eenieder heeft het zwaar: een stijging van de benzinekosten, maar ook bijna alle producten in de supermarkten zijn duurder geworden. Toch blijft het team van Pharmport optimistisch, want het bedrijf blijft ondanks alle uitdagingen groeien. “Ik geloof er nog altijd in dat men zich nu meer moet gaan richten op preventie. Mensen moeten niet wachten tot ze ziek worden, want dat kunnen we ons nu eigenlijk niet meer permitteren”, zegt Garry Chin Jen Sem, assistant-manager van Pharmport. Het bedrijf promoot daarom zoveel mogelijk gezonde en natuurlijke producten, maar in feite ook het belang van preventie.

Vijftien jaar gezondheid
 “We blijven positief en doen er alles aan om de continuïteit te garanderen. Onze boodschap daarbij is: ‘Leef gezond en be safe’”, zegt Wongsoredjo. Voor Chin Jen Sem is de vijftiende jaardag sowieso een mijlpaal. “Je staat er niet bij stil dat het al vijftien jaar is. Je probeert gewoon de dagtaken te doen. Maar uiteindelijk is het natuurlijk heel prettig dat het bedrijf al zo lang stand heeft gehouden, zeker als je hoort hoe zoveel bedrijven starten en dan weer noodgedwongen moeten sluiten vanwege allerlei problemen. Dus het is toch wel een prestatie. Een erkenning dat we het goed hebben gedaan, dat we het tot dusver hebben kunnen volhouden en dan gaan we voor nog eens vijftien of vijftig jaren”, glimlacht Chin Jen Sem. 

Herbale producten 
De jaren 2013, 2014 en 2015 lieten een geleidelijke groei lieten zien, gevolgd door een dip als gevolg van de crisis in 2016. De afgelopen jaren was er opnieuw sprake van een kleine groei en het bedrijf kruipt langzaam maar zeker uit de recessie. Pharmport is vooral bekend vanwege haar herbale producten en geneesmiddelen, zoals maagpap en de Tolak Angin pastilles. In de afgelopen periode is ook de vraag naar Vitamine C flink toegenomen. Kennelijk is mede vanwege de Covid-crisis het besef gegroeid dat een goede weerstand erg belangrijk is. Maar ook bij de Keling Pil tegen nierstenen zag het bedrijf een geleidelijke groei in de afgelopen drie jaren. “Iedereen vraagt ernaar en we merken echt dat men dat als een probaat middel ervaart. Sommige mensen zeggen ons zelfs dat hun dokter hen de Keling Pil heeft aanbevolen”, zegt Chin Jen Sem. Hij benadrukt dat geneesmiddelen van Pharmport uitsluitend via apotheken en drogisterijen worden verkocht. Het bedrijf verstrekt geen geneesmiddelen aan bijvoorbeeld supermarkten, ook al gaat het om een geneesmiddel dat geen recept behoeft. Supplementen zoals Vitamine C zijn echter wel gewoon in de supermarkten te verkrijgen. 

Goed verpakte geneesmiddelen
Pharmport is onderdeel van de Intermed Groep en ontstond uit een noodzaak: destijds waren er geen verpakte geneesmiddelen in Suriname. Het bedrijf probeert op haar manier een bijdrage te leveren om hierin verandering te brengen. Veel mensen zijn nog bekend met het feit dat ze hun medicijnen in een ziplockzakje krijgen met een kleine stikker erop geplakt over de dosering. “Daarvan willen wij juist afstappen. Wij willen werken volgens de standaard in bijvoorbeeld Europa. Dat als je iets krijgt het niet is opengebroken, maar in een goede verpakking is. Bijvoorbeeld een kartonnen doosje met een bijsluiter erin, zodat men precies weet hoe het geneesmiddel te gebruiken.” Chin Jen Sem legt uit dat het voordeel van goed verpakte geneesmiddelen is dat het de kwaliteit van de geneesmiddelen niet negatief beïnvloedt. Suriname heeft een bepaalde vochtigheidsgraad, wat de kwaliteit van onder andere medicijnen in poedervorm snel kan beïnvloeden. Door goed gesealde verpakkingen wordt dat zoveel mogelijk voorkomen.

Wongsoredjo en Chin Jen Sem zijn er trots op deel uit te maken van een klein maar hecht team, dat er elke dag weer tegenaan gaat. Vanaf haar oprichting is het bedrijf langzaam maar zeker gegaan van één product naar nu meer dan twintig producten in haar assortiment van herbale producten alleen. Want daarnaast heeft het bedrijf ook geneesmiddelen en andere medische verbruiksartikelen. Klanten krijgen gedurende de hele maand november tot 15% korting op alle herbale producten en medische verbruiksartikelen. “Uiteraard met uitzondering van onze geneesmiddelen, want dat zou niet ethisch zijn”, legt Chin Jen Sem uit.

Advertenties