Surinaams team maakt sprongen vooruit op Robotics Olympics
02 Nov 2020, 22:46
foto
De scholieren die deelgenomen hebben aan de FIRST Global Robotics Challenge. Suriname heeft een goede beurt gemaakt.


Het Surinaamse robotics team heeft de 18e plek gehaald op de ‘FIRST Global Robotics Challenge'. Aan het evenement, meer bekend als de Robotics Olympics, hebben jongeren uit 175 landen meegedaan. De olympiade is door de covid-situatie anders geweest dit jaar. Het was compleet virtueel en heeft ruim 13 weken geduurd. Voor Suriname is de ranking een grote vooruitgang, vorig jaar stond het Surinaamse team nog op de 148e plaats.  

De resultaten van het evenement zijn zaterdag bekendgemaakt. FIRST staat voor ‘For Inspiration and Recognition of Science and Technology’ en heeft als doel om bij jongeren over de hele wereld ongeacht hun achtergrond, een passie te ontwikkelen voor Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM). In Suriname wordt STEM uitgedragen door stichting Young Help Suriname. De stichting begeleidt en traint ook de leden van het robotics team. 

Het  evenement, dat normaal 4 dagen duurt, vindt elk jaar in een ander land plaats. Er wordt dan een wereld gesimuleerd waarbij er zich bepaalde problemen voordoen op het gebied van water, energie, beveiliging, medicijnen, voedsel of educatie. De teams moeten dan met een robot die ze zelf ontwerpen, bouwen en programmeren, de problemen zien op te lossen. Maar door de coronapandemie zijn de fysieke sessies vervallen en is het accent gelegd op de andere processen die bij robotics en STEM horen. Zoals het stimuleren van design-thinking, afstands-teamwork en (digitale) communicatie mogelijkheden. 

De teams werden beoordeeld aan de hand van 3 categorieën. De Social Media Challenges, waar vooral creativiteit, maximale team samenwerking op afstand aan te pas kwam. De Technical Challenges, waar het team moest werken aan eigen designs, concepten uitwerken, in enkele gevallen een prototype ontwikkelen en uittesten; zaken die een technische oplossing kunnen bieden aan bestaande problemen in de gemeenschap. De Talks/Q&As, online sessies over zowel technische als niet technische zaken en waarbij team participatie gewaardeerd werd. 

Voor de Technical Challenge heeft team Suriname een gemodificeerde alarmklok ontworpen voor senioren met neurologische aandoeningen zoals dementia. Het moet helpen met het op tijd innemen van medicatie.  Een ander concept is een camera en meldsysteem om milieuvervuiling tegen te gaan. Het systeem zou geplaatst kunnen worden in specifieke gebieden om bepaalde hoeveelheden van vuil te detecteren en aan te melden bij een schoonmaak instantie terwijl overtreders ook in beeld gebracht worden via fotobewijs materiaal. Voor alle drie categorieën heeft team Suriname totaal 94 punten gescoord. Goed voor plek 18. De top drie bestaat uit Bangladesh  met 117 punten, Chili  met 115 en Algerije met 112. 

Omdat het team dit jaar ook niet hoefde af te reizen heeft Stichting Young Help Suriname met hulp van Woodgain NV een groter team kunnen aanmelden. 6 jongens en 3 meisjes tussen de 16 en 19 jaar, scholieren uit Paramaribo, Nickerie, Wanica en Saramacca. Sommige deelnemende landen krijgen steun van hun overheid. Teammanager en mentor, Ashna Mahepal, hoopt dat dat ook het geval mag zijn in Suriname. Er zijn al brieven geschreven naar het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om van gedachten te wisselen, op antwoord word nog gewacht.

“Intussen gaan wij door en ik feliciteer het Robotics Team, de mentors, Woodgain NV en de Surinaamse gemeenschap met dit mooie resultaat,” geeft Mahepal aan. “De top 20 halen op een lijst van 150+ landen en dat ook tijdens Covid en alle uitdagingen, is zeker een applaus waard richting onze jonge studenten en mentors. In ieder geval hebben onze Surinaamse studenten bewezen, Covid of geen Covid, zij zijn in staat om topprestaties te leveren.” 

René Gompers
Advertenties

Thursday 10 October
Wednesday 09 October
Tuesday 08 October