Brazilië zet duizenden militairen in bij grens met Frans-Guyana
02 Nov, 16:52
foto
Een Braziliaanse militair is te zien op een boot die patrouilleert bij de grens met Frans-Guyana tijdens operatie 'Agata' in Oiapoque, in de deelstaat Amapa, Brazilië. (Foto: Reuters)


Brazilië heeft meer dan 4.000 soldaten gemobiliseerd om langs de noordkust nabij de oerwoudgrens met Frans-Guyana te patrouilleren voor de handel in drugs, wapens en goud en voor andere misdaden die hoogtij vieren in het afgelegen Amazone-regenwoud. Reuters vergezelde soldaten die gewapend waren met geweren terwijl ze in boten en amfibie tanks door de Amazone-rivieren en kusten navigeerden gedurende twee dagen patrouilles in de noordelijke deelstaten van het Amazone-regenwoud van Pará en Amapá.

Politie, milieuautoriteiten en andere overheidsinstanties zijn ook betrokken bij de missie, genaamd Operatie Ágata Norte. De missie, die begon op 22 oktober en zal doorgaan in november. Tot nog zijn 146.000 ton mangaan, 86 gram goud en verschillende zendingen van ongedocumenteerd hout in beslag genomen en 3.000 marihuanaplanten vernietigd, zegt het ministerie van Defensie in een verklaring.

"Het grootste probleem dat we hebben gezien, dat in de toekomst een nog groter probleem zou kunnen worden, is het probleem van illegale wilde mijnen, voornamelijk de ontbossing en milieuschade die ze veroorzaken", zegt generaal Adilson Giovani Quint, commandant van één van de jungle-infanteriebrigades op de missie.


Brazilië heeft ook amfibie voertuigen ingezet voor operatie 'Agata' aan zijn grens met Frans-Guyana. Op de foto zijn de voertuigen bezig met militaire trainingen voor de operatie nabij de kust van Belem, in de deelstaat Para. (Foto: Reuters)

De vernietiging van het Amazone-regenwoud in Brazilië door illegale mijnwerkers, houthakkers en andere criminelen is enorm toegenomen sinds president Jair Bolsonaro in januari 2019 aantrad. Bolsonaro heeft opgeroepen tot commerciële landbouw en mijnbouw in de Amazone en zegt dat dit zal helpen de regio uit de armoede te halen. Hij heeft ook de milieuhandhavingsinstanties verzwakt die volgens hem te ijverig zijn in het opleggen van boetes en het vernietigen van illegale mijnbouw- en houtkapapparatuur.
Advertenties