VS: Miljoenen zonder stroom na doortocht orkaan Zeta
30 Oct, 18:54
foto
Orkaan Zeta heeft een spoor van vernieling achtergelaten bij zijn doortocht in het zuiden van de VS. (Foto: AP)


Minstens zes mensen zijn gedood in het zuidoosten van de Verenigde Staten en meer dan twee miljoen mensen zaten donderdag zonder stroom nadat orkaan Zeta de Golfkust insloeg en naar het noordoosten trok. De eerste bevestigde dood van Zeta was een 55-jarige man in New Orleans, die werd geëlektrocuteerd door een neergehaalde elektriciteitslijn.

Daarna meldde de brandweer van Gwinnett County vier andere doden in Alabama en Georgia door bomen die op huizen neerstortten. Een 58-jarige man in Mississippi verdronk toen hij kwam vast te zitten in stijgend zeewater nadat hij een video van de storm had gemaakt.

Zeta won in de Caribische Zee aan kracht en ging in minder dan vier dagen van een tropische storm naar een schadelijke orkaan van categorie 2. Het trof het Mexicaanse schiereiland Yucatan en raasde woensdag over de Golf van Mexico om de Amerikaanse kust te bereiken.

Het is de vijfde genoemde storm die Louisiana dit jaar treft en de 27e genoemde storm dit seizoen, één minder dan het record van 2005.

Orkanen worden sterker en draaien langzamer, omdat ze als gevolg van klimaatverandering energie opnemen uit warmte in de oceanen.  De acht genoemde stormen die sinds juni de Golf van Mexico zijn binnengedrongen, hebben tot herhaalde evacuaties op zee geleid en miljoenen vaten aan Amerikaanse olie- en gasproductie doen afnemen.

Bemanningen begonnen donderdag terug te keren naar de offshore-faciliteiten in de Golf van Mexico. Chevron Corp en Royal Dutch Shell Plc zeiden dat ze personeel aan het herschikken waren en de productie op hun platforms opvoerden en herstelden.

Door okaan Zeta is er deze week 4 miljoen vaten over vier dagen minder geproduceerd, waardoor 85% van de dagelijkse offshore olieproductie in de Golf van Mexico was gestagneerd en bijna 58% van de aardgasproductie werd stopgezet.
Advertenties