Houtproducenten pleiten voor oprichten bosbouwfonds
30 Oct, 12:26
foto
De delegatie van binnenlandse houtproducenten in gesprek met president Chan Santokhi en vicepresident Ronny Brunswijk. (Foto's: CDS)


De voorzitter van een afvaardiging van binnenlandse houtproducenten, Paul Abiteng, heeft bij een ontmoeting dinsdag, met een regeringsdelegatie onder leiding van president Chan Santokhi aangegeven, begrip te hebben voor het plan van de regering om heffingen op bos- en bosbouwproducten te verhogen. Hij vroeg wel er rekening mee te houden dat de sector ook is getroffen door de verhoogde brandstofprijs en covid-19. Er is gepleit voor het oprichten en financieren van een bosbouwfonds. Vicepresident Ronny Brunswijk was ook aanwezig bij de ontmoeting.

Abiteng haalde aan dat als gevolg van de Covid-19 crisis vele ondernemers zware klappen hebben geïncasseerd. Hij zei te hopen dat er van overheidswege de juiste beslissingen worden genomen, om te voorkomen dat ondernemingen genoodzaakt zijn om arbeiders af te vloeien of zelfs over de kop gaan.

Over het afbouwen van de export, zei Abiteng dat op dit moment de nodige voorzieningen niet in place zijn. “Als we willen stoppen met rondhout, dan moeten we ons goed voorbereiden. Het kan en het mag, maar zijn de lokale zagerijen in staat om alle gekapte rondhout te verwerken?” Volgens Abiteng is gebleken dat 60 procent van het hout dat door zagerijen in Suriname wordt gezaagd, wordt weggegooid. Het is volgens hem noodzakelijk om de technologie aan te passen, om zodoende verspilling tegen te gaan. “In het buitenland verbruikt men alles. Van zaagsel tot de bast van het hout.”

Abiteng noemt de handel op de lokale markt momenteel verlieslatend. “Wij betalen retributie, concessierechten, loonbelasting, inkomstenbelasting en government take. Als we kijken naar lokaal hout; onze kostprijs is USD 80  en onze verkoopprijs is USD 55. Wij lijden verlies.” Abiteng pleitte voor het invoerrechtenvrij binnenhalen van machines door de houtproducenten. Zij zijn ook voorstanders van het oprichten en financieren van een bosbouwfonds, meldt de Communicatie Dienst Suriname.
Advertenties