Colombia doodt top ELN-rebellencommandant
27 Oct, 06:42
foto
De Colombiaanse president Ivan Duque kondigt de dood aan van rebellenleider Andres Felipe Vanegas Londono van het Nationale Bevrijdingsleger, bekend als Uriel, in Quibdo, Colombia. (Foto: Reuters)


De Colombiaanse veiligheidstroepen hebben tijdens een operatie in de kustprovincie Choco in de Stille Oceaan een hoge rebellencommandant van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) gedood. Dat heeft president Ivan Duque zondag meegedeeld.

Uriel, bekend om zijn optredens in de media, online video's en een eenmalig Twitter-account, was verantwoordelijk voor ontvoeringen, de moord op mensenrechtenactivisten en leden van de veiligheidstroepen en gedwongen rekrutering van minderjarigen, zei Duque in een uitzending met politie- en militaire leiders. "De terrorist Andres Felipe Vanegas Londono, alias Uriel, is neergehaald", zei Duque. "Deze crimineel is gedood tijdens een nauwgezette operatie van gedeelde inlichtingen door het nationale leger van Colombia en de nationale politie."

Uriel gebruikte zijn sociale media om 'misdaad te verdedigen', zei Duque, terwijl hij andere ELN-leden opriep om te demobiliseren.

Het ELN, opgericht in 1964 door radicale priesters, wordt beschouwd als radicaler en minder centraal gecontroleerd dan de FARC-rebellen, die in 2016 een vredesakkoord tekenden en nu een legale politieke partij zijn. Het ELN, dat ongeveer 2.000 strijders telt, begon vredesbesprekingen met de vorige regering, maar de onderhandelingen liepen uiteen na een autobomaanslag in Bogota. Duque eiste dat de guerrillastrijders al hun gijzelaars zouden vrijlaten.

De regering kondigde onlangs de arrestatie aan van acht rebellen die zij beschuldigt van deelname aan de bomaanslag, waarbij begin 2019, 22 politie-cadetten omkwamen.
Advertenties