Chinese winkeliers en importeurs bespreken zorgpunten
26 Oct, 22:32
foto
Info-sessie in Kong Ngie Tong Sang voor Chinese winkeliers en importeurs. (Foto: Voorlichting EZ)


Chinese winkeliers en importeurs hebben tijdens een infosessie met minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische innovatie (EZ) hun zorgpunten kenbaar gemaakt. De bewindsvrouw heeft tijdens haar presentatie meer duidelijkheid gegeven aan de handelaren over de handhaving van de vergunningsvoorwaarden, die bij wet zijn vastgesteld. 

De bijeenkomst is gehouden in Kong Ngie Tong Sang vrijdag en is mede georganiseerd door Assembleelid Rui Wang (VHP), op verzoek van de Suriname Chinese United Association. Walden benadrukte dat de ondernemers zich dienen te houden aan de vergunningsvoorwaarden, zoals de winstmarges, die wettelijk zijn vastgesteld in Decreet E2A voor groot- en kleinhandel. De Economische Controle Dienst (ECD) intensiveert de winkelcontroles om vast te stellen of winkeliers zich inderdaad houden aan de vergunningsvoorwaarden; niet alleen de toegestane winstmarges, maar ook wel prijsaanduidingen en hygiëne voorschriften. Min EZ zal hard optreden tegen prijsopdrijving of andere moedwillige overtredingen van de vergunningsvoorwaarden, meldt de afdeling Voorlichting van EZ. 

Tijdens de vragenronde werd er meer aandacht gevraagd voor maatregelen tegen de personen, die zich niet houden aan de unificatiekoers. Winkeliers gaven aan, dat de huur van hun winkelpand in valuta is vastgesteld en dat die huurders betaling in valuta eisen of een tegenwaarde in SRD tegen een hogere koers dan de unificatiekoers. Tevens ervaren zij problemen met het verlengen van hun huurcontracten, in het bijzonder wanneer de pandeigenaar in het buitenland vertoeft. Benadrukt is de verliezen die de winkeliers lijden doordat leveranciers hogere prijzen vaststellen bij leveringen van nieuwe voorraden en dus de vervangingswaarde van hun voorraden, hoger is dan de opbrengsten van de goederen op de schappen. 

Minister Walden gaf aan dat ook winkeliers recht hebben om hun inkopen in Suriname, in de Surinaamse dollar te voldoen. Zij mogen niet verplicht worden om hun lokale leveranciers in valuta te betalen. Tevens is de door de Centrale Bank van Suriname vastgestelde unificatiekoers, de enige toegestane valutakoers. Met pandeigenaren die in het buitenland vertoeven, mogen winkeliers afspreken om gebruik te maken van de digitale mogelijkheden om hun huurovereenkomsten te verlengen. 

In samenwerking met het ministerie van Financiën en Planning wordt volgens Walden ernaar gestreefd de benodigde valuta beschikbaar te stellen voor Importeurs van basis- en strategische goederen. Voor de import van luxegoederen, zal worden nagegaan welke periodieke quota’s te stellen, zodat er voldoende valuta beschikbaar is in het kader van de handelsbalans van Suriname.
Advertenties