Caricom verdeeld over verkiezingen Venezuela
24 Oct 2020, 15:40
foto


De landen van de Caribische Gemeenschap (Caricom) zijn verdeeld over de kwestie van 'vrije en eerlijke' verkiezingen in Venezuela. De Bahama's, Haïti, Jamaica en St. Lucia stemden allemaal voor de resolutie die op de 50e Algemene Vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op tafel lag.

Antigua en Barbuda, Dominica en St. Vincent en de Grenadines hebben tegen de resolutie gestemd, terwijl Suriname zich samen met Barbados, Belize, Guyana, Grenada, St. Kitts-Nevis en Trinidad en Tobago van stemming heeft onthouden. De resolutie waarin werd aangegeven dat er een gebrek was aan minimale democratische voorwaarden om vrije, eerlijke en transparante verkiezingen in Venezuela te garanderen, is woensdag goedgekeurd met 21 stemmen voor, vier tegen en negen onthoudingen.

De resolutie werd mede ondersteund door de delegaties van Bolivia, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Verenigde Staten, Guatemala, Haïti, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela.

Caricom-landen houden al lange tijd vast aan hun beleid van niet-inmenging en geen interventie in de interne aangelegenheden van Venezuela waar de Verenigde Staten en hun bondgenoten president Nicholas Maduro willen verwijderen ten gunste van oppositieleider Juan Guaido.

De permanente vertegenwoordiger van Antigua en Barbuda bij de OAS, Sir Ronald Sanders, zei dat zijn land weigerde de resolutie te steunen, omdat het Guaido erkent als de president en Venezuela niet is vertegenwoordigd in de organisatie van het westelijk halfrond omdat de regering-Maduro dat land had teruggetrokken. Maduro zei het OAS-lidmaatschap van Venezuela in 2019 op.

Eerder vertelde de Amerikaanse ambassadeur belast met het Westelijk Halfrond, Michael Kozak, dat het Zuid-Amerikaanse land een "schaduw is van zijn vroegere zelf".

"Wat ooit een welvarende natie was, daar hebben de mensen tegenwoordig een gebrek aan alles: geen voedsel of water, elektriciteits- en benzinetekorten en onvoldoende toegang tot medische zorg en medicijnen om er maar een paar te noemen", zei hij.

Hij hekelde de geplande parlementsverkiezingen van 6 december als "politieke fraude" en hield vol dat ze "op geen enkele manier vrij of eerlijk zullen zijn."

“De toestand van de democratie in Venezuela blijft erbarmelijk. De Nationale Vergadering is de enige legitiem gekozen democratische instelling die in Venezuela overblijft, en de enige tak van de regering die niet wordt gecontroleerd door het onwettige regime.

"Maduro heeft de presidentsverkiezingen in 2018 gestolen. We mogen hem niet toestaan ​​zijn situatie legaal of praktisch te verbeteren door in 2020 weer een corrupte en frauduleuze verkiezing te stelen", zei de Amerikaanse vertegenwoordiger.

"We dringen er bij u op aan om de democratisch gekozen Nationale Vergadering en de interim-president te erkennen, totdat er vrije en eerlijke parlementaire en presidentsverkiezingen worden gehouden, omdat er geen legitiem gekozen wetgevende macht of president zal zijn gekozen door Venezolaanse kiezers om hun plaats in te nemen."
Advertenties