Rusland geeft klokkenluider Snowden permanent verblijf
22 Oct, 14:31
foto
Edward Snowden lekte in 2013 geheime dossiers van het Amerikaanse National Security Agency. (Foto: Reuters)


Rusland heeft de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden permanente verblijfsrechten verleend. Snowden kan ook het Russische staatsburgerschap krijgen als hij dat wil, heeft de advocaat van de klokkenluider laten weten.

Snowden (37) ontvluchtte de Verenigde Staten en kreeg asiel in Rusland nadat hij in 2013 geheime dossiers had gelekt die enorme binnenlandse en internationale bewakingsoperaties aan het licht brachten die werden uitgevoerd door de Amerikaanse National Security Agency, waar hij een aannemer was. De Amerikaanse autoriteiten wilden al jaren dat Snowden terugkeerde naar de Verenigde Staten om een ​​strafproces te ondergaan wegens spionage-aanklachten die in 2013 waren ingediend.

"Zijn (Russische) verblijfsvergunning liep af en we vroegen om verlenging", vertelde Anatoly Kucherena, zijn Russische advocaat, aan persbureau Reuters. Kucherena zei dat de pandemie van het coronavirus het proces langer had gemaakt dan normaal. "We hebben de documenten in april ingediend en we kregen de permanente verblijfsrechten op donderdag", zei hij.

Los daarvan vertelde Kucherena het persbureau TASS dat Snowden in dit stadium niet overwoog om een ​​Russisch paspoort aan te vragen.

De Amerikaanse president Donald Trump zei in augustus dat hij gratie voor Snowden overwoog.

Snowden blijft onopvallend in Rusland. Hij prees de natuurlijke schoonheid van het land en de warmte van de mensen, terwijl hij van tijd tot tijd sociale media gebruikte om het overheidsbeleid te bekritiseren.
Advertenties