Brunswijk verzekert dat Greenheart vonnis zal naleven
21 Oct, 06:37
foto
De vakbondsleiders Robby Berenstein en Lloyd Read in gesprek met vicepresident Ronnie Brunswijk. (Foto: Directoraat Volkscommunicatie)


Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk vindt dat Greenheart het rechterlijke vonnis moet uitvoeren. Dit heeft hij de gedupeerde medewerkers van Greenheart Group voorgehouden dinsdag. Zij hebben een petitie aan hem aangeboden. De rechter heeft bepaald dat het houtbedrijf de lonen aan de 22 gedupeerde arbeiders moet uitbetalen vanaf de periode waarin zij buiten functie zijn gesteld. Volgens de vp dient een rechterlijk vonnis te worden uitgevoerd. En dient het buitenlandse bedrijf deze ook te doen en niet te sollen met het Surinaams rechtssysteem.

De 22 medewerkers die op basis van Arbeidsovereenkomst in dienst zijn van het bedrijf, hebben het verzoek gedaan bij de leiding voor adequate zuurstof/stofmaskers voor het uitoefenen van hun werkzaamheden. Deze maskers zijn nodig vanwege de grote hoeveelheid stofdeeltjes die vrijkomen tijdens het snijden en vervoeren van hout en houtproducten. Echter heeft het bedrijf dit verzoek afgewezen en heeft als reactie daarop eerst een eenzijdige Arbeidsovereenkomst opgesteld waarbij de werknemers verplicht werden gesteld, zich binnen 48 uur op het werk te begeven. Vanwege het gevaar voor de gezondheid hebben de werknemers besloten niet te verschijnen. Daarna werd door het bedrijf aan deze 22 werknemers ontslag aangezegd.

De Greenheart Group Werknemers Organisatie heeft een zaak aanhangig gemaakt aan het houtbedrijf en werd door de rechter in het gelijk gesteld. Volgens de uitspraak van de rechter moet het bedrijf aan de medewerkers de achterstallige lonen uitbetalen. Omdat het bedrijf hier geen werking van maakt heeft de bond besloten hulp te zoeken bij de regering. 
De vp heeft zijn volledige ondersteuning toegezegd en zal op korte termijn samen met de regering werken aan een oplossing voor deze kwestie, meldt het Directoraat Volkscommunicatie. Brunswijk heeft de mensen verzekerd dat Greenheart het vonnis zal uitvoeren. 
Advertenties