Jubithana: Druk route Paramaribo-Amsterdam groot
29 Sep, 15:33
foto
Minister Albert Jubithana van TCT zegt dat de druk op de route Paramaribo-Amsterdam een van de redenen is om deze open te stellen. (Foto: René Gompers)


Terwijl in Suriname het aantal Covid-19-infecties afneemt, vertonen de besmettingen in Nederland een stijgende lijn. Maar de vliegverbinding  tussen de twee landen is weer opengesteld voor commerciële vluchten. De druk op de route en de hechte band tussen de burgers van beide landen, zijn enkele redenen geweest om de luchtbrug te openen, deelt minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) mee.

Jubithana en collega-ministers Amar Ramadhin van Volksgezondheid, Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hebben maandag op een persconferentie uitgelegd onder welke voorwaarden onderwijs, toerisme en personenvervoer weer opstarten. Ook is aangegeven wat voor maatregelen er nog meer genomen worden om de situatie stabiel te houden. Jubithana heeft in het vooruitzicht gesteld dat vliegverbindingen met andere bestemmingen ook groen licht kunnen krijgen. Daarvoor is eerst informatie nodig uit de sector om een goed besluit te kunnen nemen.

Bij de verbinding met Nederland is de status veranderd van ‘repatriatie’ naar ‘commercieel’, zegt Jubithana. "Vanaf het begin dat we gesprekken hebben gevoerd met de sector, blijkt dat er reeds sprake was van half repatriatie en half commercie. We weten allemaal dat sommige landgenoten op vakantie gingen en toeristen hier kwamen. Het is niet goed om jezelf voor de gek te houden." Een ander voordeel van de commerciële status is dat het logistiek gemakkelijker wordt voor de reizigers om zaken rond te krijgen. "De wegen die moesten worden bewandeld zoals contact maken met Consulaire Zaken van Buitenlandse Zaken om te mogen vliegen, al dat soort zaken komen weg te vallen. Zaken gaan nu veel vlotter."

Het Surinaams luchtruim is weer opengesteld. Haast alle vluchten zijn geconcentreerd op Nederland. Maar die wordt gerekend tot de 'high risk' gebieden als het om corona-besmettingen gaat. "Maar gezien de druk op deze route en om de band die we hebben met Nederland, de familieleden die er zijn, ook vandaar de hele grote druk…hebben we gemeend met aangepaste protocollen en voorwaarden alvast hiermee starten," licht Jubithana toe. Hij benadrukt dat afhankelijk van hoe het loopt, er meerdere vluchten per week zullen komen.

René Gompers
Advertenties