Apoera in totale lockdown door uitbraak Covid-19
29 Sep, 06:41
foto
Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme. (Foto: René Gompers)


In Apoera is de afgelopen week een uitbraak van het coronavirus geweest door de aanwezigheid van één besmette persoon in een omgeving die het niet zo nauw nam met de Covid-maatregelen. Het gevolg is dat 14 anderen besmet zijn en Apoera, Washabo én Section twee weken in total lockdown moeten. Ook vliegen naar het dorp is verboden. Dit hebben ministers  Amar Ramadhin van Volksgezondheid en Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme, maandag op een persconferentie bekendgemaakt. 

Ondertussen is een deel van de mensen geïsoleerd in het dorp, een ander deel in Nieuw Nickerie in het Staatslogeergebouw. Een missie is bezig te zoeken naar locaties voor isolatie en quarantaine, maar houdt ook “mensen verdacht van Covid” in de gaten. Controles van en naar het gebied zullen opgevoerd worden. Ook zijn met de Guyanese buren afgesproken om “de situatie daar gesloten te houden,” geeft Ramadhin aan.

“Het verhaal is dat er een persoon ziek was, de preventieve maatregelen niet nauw genomen werden en de persoon in staat is geweest om 14 anderen te besmetten," deelt Ramadhin mee. Het besluit om de dorpen af te sluiten is maandagmorgen genomen. “De districtscommissaris is geïnstrueerd om Apoera, Washabo en Section in een lockdown te plaatsen. Men mag het gebied niet in of uit zonder toestemming. Het gebied zal voorzien worden van voeding en medicatie. Men mag er alleen uit voor medische doeleinden,” geeft Ramadhin aan. “Er is vooralsnog geen sprake van spreiding vanuit Apoera,” benadrukt hij. 

De lockdown geldt voor 14 dagen. Ook het luchtruim is gesloten voegt minister Jubithana eraan toe. “De vliegmaatschappijen die plannen hadden, ook voor hen is het vliegveld gesloten. Met uitzondering van de medische zending, en andere noodzakelijke diensten als er voeding daar naartoe moet. Maar per definitie is het een total lockdown, ook voor transport.”  Ramadhin deelt mee dat zo vaak mogelijk updates gedaan zullen worden over de situatie. 

René Gompers
Advertenties