Foto's tonen kwetsbaarheid en schoonheid mangrovebossen
29 Sep, 08:34
foto
De winnende foto van de Magrove Photography Awards 2020. (Foto: Victor Hugo Luja Molina, Mexico)


Victor Hugo Luja Molina is uitgeroepen tot overall winnaar van de Mangrove Photography Awards van dit jaar. Zijn winnende foto toont een vrouwelijke jaguar op een knus moment met haar welp in een mangrovebos in Mexico.

Het is de zesde keer dat het Mangrove Action Project de wedstrijd heeft gehouden. Het doel van de fotowedstrijd is om de relaties tussen dieren in het wild, kustgemeenschappen en mangrovebossen te laten zien, evenals de kwetsbaarheid van deze unieke ecosystemen, zowel boven als onder de waterlijn.

De winnende foto van Luja Molina, Once Again Being a Mother, werd geselecteerd uit meer dan 1.000 inzendingen uit bijna 70 landen. "Ik hou van deze foto omdat het de mangrovewortels, het mangrovebos in detail in de nachtelijke uren laat zien", zegt Luja Molina. Dit is één van de weinige foto's die bestaan ​​van jaguars in mangrove-ecosystemen.

"Na twee jaar van mislukte pogingen met de cameraval - wazige beelden, gedeeltelijke beelden en verloren camera's - gaf Janis, een vrouwelijke inwoner van het mangrovebos, ons eindelijk een geweldig moment met één van haar welpen. "Het mangrove-ecosysteem in het westen van Mexico kampt met enorme instandhoudingsproblemen, met zo veel veranderingen in landgebruik, waaronder illegale garnalenkwekerijen."


Met verminderde menselijke activiteit dit jaar, maakte een recordaantal flamingo's de reis naar Mumbai, India. Het beeld 'Sea of Pink' werd als beste gekozen in de categorie Mangroves & Conservation. (Foto: Pratik Chorge, India)

Mangroven zijn een belangrijke bescherming tegen klimaatverandering, met een 4.000 m2 mangrovebos dat bijna evenveel kooldioxide absorbeert als een hectare Amazone-regenwoud. De bossen beschermen de kustlijnen ook tegen erodering, omdat hevige stormen vaker voorkomen.

Jurylid Steve Winter zegt: "Mangroven zijn zo'n vitaal belangrijk onderdeel van het ecosysteem, ze zijn de kraamkamer voor veel waterdieren. De gezondheid van deze ecosystemen is essentieel voor de gezondheid van mens en dier."

De wedstrijd bestond uit vijf categorieën: Mangroves & Wildlife, Mangroves & Communities, Mangroves & Landscapes, Mangroves & Threats en Mangroves & Conservation.

Met Mangrove & Bulldozer won Matthew Potenski (Bahamas) de categorie Mangroves & Threats. De dag nadat deze winnende foto was geschoten, was deze mangroveplant bedolven onder bergen zand. De activiteiten vinden zonder bouwvergunning plaats en is een indicatie van hoe projecten vooruit kunnen gaan en schade kunnen aanrichten zonder enige wettelijke bevoegdheid.
pdf-icon.gif mangroves_n_threats_winnaar.jpg                
Advertenties