Australië start opruiming van meer dan 350 dode walvissen
27 Sep, 10:30
foto
Reddingswerkers proberen een walvis te redden op een strand in Macquarie Harbour aan de ruige westkust van Tasmanië.


Australische natuurbeschermers zijn zaterdag begonnen met het opruimen van honderden dode walvissen na één van de grootste massa strandingen ooit wereldwijd. Ze hebben officieel een einde gemaakt aan de reddingspogingen, in de overtuiging dat er geen levende dieren meer zijn.

Natuurbeschermingsdeskundigen en getrainde vrijwilligers hebben maandag 108 van de ongeveer 470 langvinnige grienden kunnen redden die op een afgelegen zandbank in Macquarie Harbour in Tasmanië werden gespot. Reddingswerkers hebben de afgelopen vijf dagen gevaarlijke reddingsmissies uitgevoerd onder onvoorspelbare omstandigheden om zoveel mogelijk dieren te redden.

Dr. Kris Carlyon, natuurbioloog van het Marine Conservation Program, zei in een verklaring dat reddingswerkers geweldig werk hebben geleverd door de walvissen te redden. "We hadden maar één walvis die weer is gestrand van de ene op de andere dag, wat een goed resultaat is aangezien er gisteren 20 walvissen zijn vrijgelaten", zei Carlyon.

"Elke geredde walvis is een ongelooflijk resultaat gezien de gecompliceerde omstandigheden. Het  getuigt van het onvermoeibare en vaardige werk dat het responsteam verricht", zei Peter Gutwein, de premier van Tasmanië, in een verklaring. "In tijden als deze komen Tasmaniërs samen om zo snel en medelevend mogelijk te reageren."

Rob Buck, Incident Controller en Parks and Wildlife Service-manager, zei dat ambtenaren tot nu toe 15 dode walvissen naar zee hebben gebracht om de opruimingsmethode te testen. Hij verwacht dat het enkele dagen zal duren om de taak te voltooien, afhankelijk van de wind, het getij en andere omstandigheden.


In totaal hebben reddingswerkers 108 van de 470 gestrande langvinnige grienden gered in de Macquarie Harbour in Tasmanië.

De lichamen van de walvissen worden gescheiden in groepen en omsloten met waterbomen, in een poging ze op één plek te houden, geïsoleerd van haaien en ander zeeleven.

"De inzameling en verwijdering wordt uitgevoerd met de hulp van aquacultuurbedrijven wiens uitrusting en expertise in de haven essentieel is voor een tijdig en effectief resultaat", aldus Buck.

"We weten dat het moeilijk is voor mensen om van veraf te kijken en we bedanken de gemeenschap voor het feit dat onze teams zich kunnen concentreren op het cruciale werk dat nodig is voor de respons," zei Buck.

Ambtenaren verwachten dat de zeer sociale walvissen die werden gered, zich uiteindelijk zullen "hergroeperen" en zullen herstellen van de traumatische gebeurtenis.

Hoewel massa strandingen van walvissen relatief vaak voorkomen in Tasmanië, is zo'n grote groep in het gebied al meer dan tien jaar niet meer gezien. De oorzaken blijven onbekend, maar sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat de walvissen mogelijk van hun richting zijn geraakt nadat ze zich dicht bij de kustlijn hadden gevoed of door een of twee walvissen te volgen die waren afgedwaald.

Ambtenaren zeiden dat het mogelijk is dat er de komende dagen walvissen in de omliggende gebieden zullen worden gevonden. Ze hebben de lokale bevolking gevraagd om die waarnemingen te melden.
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October
Thursday 22 October