VS zal Guyana ondersteunen bij bouw infrastructuur
20 Sep, 04:41
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, de Amerikaanse ambassadeur in Guyana, Sarah-Ann Lynch met minister van Buitenlandse Zaken Hugh Todd en de permanente secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Audrey Waddell, ontmoeten elkaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Georgetown, Guyana. (Foto: Newsroom GY)


Guyana zal binnenkort verschillende infrastructuurprojecten uitvoeren om nieuwe faciliteiten en systemen te upgraden en te bouwen om het publiek te dienen. De Verenigde Staten heeft nu al duidelijk gemaakt dat deze projecten eerlijk en transparant zullen zijn zonder politieke banden. Dit in overeenstemming met de inhoud van het Growth in the Americas Memorandum of Understanding dat vrijdag tussen Guyana en de Verenigde Staten is ondertekend.

Het raamwerk, dat Guyana in staat stelt om de realisatie van verschillende nieuwe projecten in de infrastructurele en energiesector uit te voeren, werd ondertekend door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo en de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Hugh Todd.

Terwijl het raamwerk vrijdagochtend werd ondertekend in State House, wilde permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Audrey Waddell, erop wijzen dat het de samenwerking tussen Guyana en de Verenigde Staten zal vergemakkelijken om concrete manieren te vinden om hun gezamenlijke belangen bij de groei van infrastructuur, integratie en energiezekerheid te bevorderen.

Infrastructuur in de context van het raamwerk verwijst naar water, energie en koolwaterstoffen, gebouwen, luchthavens, sanitaire basisvoorzieningen, informatietechnologie, logistieke infrastructuur, wegen, spoorwegen, bruggen, havens en tunnels. "Het raamwerk zal ook helpen bij het katalyseren van particulier kapitaal en het vergemakkelijken van de groei van de financiële markten voor infrastructuurontwikkeling door programmatische en projectspecifieke investeringsmogelijkheden te identificeren",  zei Waddell.

Er zal een werkgroep worden geïnstalleerd die zal worden gecoördineerd door hoge vertegenwoordigers van beide landen. Er zal ook gezamenlijk een werkplan worden ontwikkeld om de doelstellingen van het raamwerk binnen 90 dagen na de inwerkingtreding te bereiken.

Minister Pompeo maakte van de gelegenheid gebruik om duidelijk te maken dat alle directe buitenlandse investeringen op een eerlijke en transparante manier zullen plaatsvinden. “Ik denk dat elk land begrijpt dat wanneer Amerika verschijnt, we niets meer vragen dan een eerlijke kans op de concurrentie, de rechtsstaat, afdwingbare contracten, een reeks eigendomsrechten. We oefenen geen politieke druk uit die verband houdt met onze commerciële ondernemingen. Er zijn andere landen die heel anders opereren," zei Pompeo. Hij zei dat de VS geen politieke druk zal uitoefenen op landen om aanbestedingen van hen te accepteren.

"Dat is niet hoe Amerikaanse bedrijven werken. We komen opdagen; we huren lokaal. We zijn geweldige milieubeheerders. We houden ons aan de rechtsstaat. We respecteren de soevereiniteit van landen. Dat zijn de dingen waar landen naar op zoek zijn, en ik denk dat het nieuwe leiderschap hier in Guyana naar op zoek is," voegde hij eraan toe.
Advertenties