Piloot vermoedelijke ripdeal vrijgelaten
14 Sep, 00:56
foto


Piloot Gilbert S. die was aangehouden op verdenking van de aanvoer van 400 kilogram cocaïne uit het binnenland, is door rechter-commissaris (rc) Danielle Karamatali in vrijheid gesteld. Zijn advocaten Arjan Ramlakhan en Benito Pick hadden een verzoek op basis artikel 54a van het Wetboek van Strafvordering ingediend bij de rc. Dit bevestigen beide raadslieden tegenover Starnieuws.

Informatie had de politie bereikt dat Gilbert S. de drugs had aangevoerd en zou hebben vervoerd met zijn voertuig. Bij die handeling werd hij klemgereden door politie-eenheden, die de drugs van hem afpakten en hem wegstuurden. Later, zou volgens de informant, de drugs weer zijn afgestaan aan Gilbert S., nadat de agenten de opdracht daartoe kregen van hun meerdere. Vervolgens landde hij weer op Zorg en Hoop, na een weekend met zijn gezin te hebben doorgebracht in het binnenland, waar hij werd opgewacht door de politie. Er werd terstond een onderzoek ingesteld in zijn vliegtuigen en voertuigen waarbij de drugshond positieve meldingen had gemaakt in al deze objecten. Er werd geen drugs gevonden.

Volgens Ramlakhan en Pick was de informatie die de politie bereikte, kennelijk vals. De omgeving waar de ripdeal zou hebben plaatsgehad, klopte niet. Bovendien hebben de agenten en Gilbert S. afzonderlijk verklaard dat hij staande werd gehouden aan de Kwattaweg, omdat hij aan het telefoneren was tijdens het rijden. Hij kreeg van de agenten een waarschuwing en mocht zijn weg vervolgen. Ook camerabeelden gaven een ander beeld dat niets weg had van een ripdeal. Dat de drugshond positieve meldingen heeft gemaakt, is op zich niet vreemd en kan niet als voldoende bewijs dienen, stellen de raadslieden. Het Openbaar Ministerie heeft geen Hoger beroep aangetekend tegen het besluit van de rc die de verdachte onmiddellijk in vrijheid stelde.

Eerder had minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie tegenover Starnieuws aangegeven dat hij het onderzoek afwacht over betrokkenheid van politiemannen in deze drugszaak. Er zou een grote hoeveelheid drugs getransporteerd zijn vanuit het binnenland naar Zorg en Hoop. Agenten zouden de piloot buiten het vliegveld hebben klemgereden en de drugs afhandig hebben gemaakt. Later is het spul weer teruggeven. De afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) werd getipt in deze zaak en was bezig met een onderzoek naar betrokkenheid van politiemannen. De Narcotica Brigade trof geen drugs aan in het toestel, maar de drugshond sloeg aan. De piloot Gilbert S. en zijn helper werden toen gearresteerd.

Advertenties