Sri Lanka begint met berging mammoettanker
11 Sep 2020, 06:34
foto
De 270.000 ton ruwe olie in de New Diamond was onaangetast, maar de in zee gelekte dieselbrandstof deed een steeds groter wordende olievlek ontstaan. (Foto: EPA-EFE)


Internationale experts zijn donderdag aan boord gegaan van de drijvende gehavende mammoettanker voor de kust van Sri Lanka. Ze zijn begonnen met bergingsoperaties, terwijl tegelijkertijd brandweerlieden de verspreiding van een grote olievlek in de Indische Oceaan proberen te beperken.

Een enorme brand van een week aan boord van de New Diamond werd uiteindelijk woensdag gedoofd en hoewel, volgens de autoriteiten, 270.000 ton ruwe olie niet was aangetast, was er dieselbrandstof in het water gelekt waardoor een aanzienlijke en steeds groter wordende olievlek ontstond.

"De brandbestrijding is voorbij", zei marinewoordvoerder kapitein Indika de Silva. "We doen een stap terug en nu is het aan de eigenaren van het gehavende schip om te beslissen hoe ze het vanaf hier willen aanpakken." Marine-autoriteiten zeiden dat de brandstofvlek een lengte van 2 km had bereikt, nadat het 's nachts in omvang was verdubbeld. De tanker is vastgebonden aan een sleepboot en houdt een afstand van iets minder dan 100 km van de kustlijn van Sri Lanka.

De Indiase kustwacht (ICG) zei woensdag dat het een vliegtuig zou inzetten om chemicaliën te sproeien om de impact van de brandstof die uit de tanker lekte te minimaliseren. De bergingsdeskundigen die aan boord van het schip gingen, meldden dat giftige gassen het achterstevengedeelte van het schip hadden gevuld en dat ze met behulp van luchtblazers zullen worden verwijderd.

Het Nederlandse bergingsbedrijf SMIT heeft uit Singapore een krachtige sleepboot laten komen, die beschikt over gespecialiseerde apparatuur om het zeewater, dat is gebruikt tijdens het blussen van de machinekamer, af te voeren en de schadelijke dampen te verwijderen, aldus De Silva. Het was niet meteen duidelijk wat het bergingsbedrijf zou doen met de in Panama geregistreerde tanker, maar de Sri Lankaanse autoriteiten hebben hen gevraagd het weg te slepen uit de territoriale wateren van het eiland.

De New Diamond zond een week geleden een noodsignaal uit toen een ketel ontplofte terwijl hij Sri Lanka passeerde op weg naar de noordoostelijke Indiase haven van Paradip, waarbij een Filipijns bemanningslid omkwam. De overige 22 bemanningsleden werden gered.

Zowel de marine van Sri Lanka als de ICG zeiden dat de lading van de tanker van 270.000 ton ruwe olie nog steeds aan boord was, ondanks de brand die het schip verwoestte. Sri Lanka is ook van plan om compensatie te zoeken voor de diesellekkage, om de kosten voor het bestrijden van de brand en het voorkomen van het uiteenvallen van de 330m lange tanker, terug te verdienen.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March