Vp Brunswijk verontwaardigd over karikatuur
26 Aug 2020, 14:46
foto
Er is grote maatschappelijke verontwaardiging ontstaan over deze karikatuur in Dagblad Suriname.


Niet alleen op het Kabinet van de Vicepresident, maar ook in de samenleving is er verontwaardigd gereageerd op een karikatuur in Dagblad Suriname. Hierin wordt vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk met staart en al als een aap neergezet. Woordvoerder van de vp, Humphrey Dundas, zegt aan Starnieuws dat dit niet acceptabel is. Hij vindt dat dit niks met satire te maken heeft. "Je zet de vp niet als een aap neer. Dit is een belediging," stelt hij. 

Over de karikatuur heeft hij vanmorgen gebeld met de leiding van de krant. Hem is te kennen gegeven dat er niks aan de hand is. Het is vrije meningsuiting en volgens de hoofdredactie normaal. Directeur Faried Pierkhan heeft op Facebook gezegd dat hij het "persoonlijk ten zeerste betreurt dat dit gepubliceerd is, zonder final check". Hij geeft aan dat Fawaka al 18 jaar onderdeel is van de krant en het vertrouwen tussen de krant en de cartoonist heel hoog is geweest. "In de toekomst zullen alle inzendingen scherper gecontroleerd worden hoop ik zeker dat dit niet meer zal gebeuren", stelt Pierkhan. Hij biedt zijn verontschuldiging aan als directeur. 

Dundas kijkt met gemengde gevoelens naar de excuses van Pierkhan, des te meer omdat de leiding van de krant een heel andere toon heeft aangeslagen en vindt dat er niks mis mee is. Dundas wijst erop dat Suriname een multicultureel land is, waar sommige dingen heel gevoelig zijn. Hij voert aan dat Pierkhan onlangs benoemd is als adviseur van de president. Dan is het des te erger dat zijn krant met zo een karikatuur komt. De vp is niet van plan dit zo te accepteren. Nagegaan wordt welke actie er binnen de perken van de wet mogelijk is. "Niet alleen de vp is beledigd, maar ook het instituut van de vicepresident". Er is niks tegen satire, maar hier is de grens gepasseerd, zegt de woordvoerder van de vp. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April