Cash SRD's blijven een groot probleem; nog geen oplossing
12 Aug, 00:01
foto


Cash aan SRD's blijft een groot probleem voor de banken. Veel ATM's worden niet meer aangevuld. De opnamelimiet is door de Hakinbank is teruggebracht naar SRD 1.000. Bij Finabank waar SRD 5.000 kon worden gepind is het bedrag drastisch verlaagd naar SRD 2.000. Bij DSB zijn veel ATM's leeg. De banken beschikken over onvoldoende cash SRD's en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) kan nauwelijks inspringen. De cash SRD's de vorige maand binnengekomen waren bij de CBvS, kunnen de vraag niet dekken.

Het grote probleem is dat er nauwelijks afstortingen plaatsvinden bij de banken. Veel ondernemers houden het geld vast omdat ze slechts SRD 10.000 per week kunnen opnemen van hun eigen rekening. De CBvS had aangegeven dat met de banken gesproken zou worden over hoe giraal verkeer zou worden bevorderd. Veel handelszaken hebben echter geen POS-apparaat of willen liever cashgeld. Aan cliënten wordt meegedeeld dat het apparaat niet in orde is. Er is nog geen oplossing in het vooruitzicht, zeggen ingewijden aan Starnieuws. De banken hebben hierover vergaderd met de CBvS, maar er is nog geen oplossing in het vooruitzicht. 

De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) heeft hierover alarm geslagen bij de Surinaamse Bankiersvereniging en de CBvS. Er is een welig tierende 'parallel banking circuit' ontstaan welke de bedrijven die wel dagelijks contante geldmiddelen verkrijgen (o.a. pompstations, distributeurs, groothandels) deze tegen een provisie-toeslag omruilen met bedrijven voor wie de beschikking over contanten een dringende noodzaak is. Met name de agro-industrie, de goud-hout- en vishandel, de geldwisselkantoren, de transportsector zijn er dringend bij gebaat om contant tal van transacties af te handelen. Bij deze omruil van Surinaams geld worden provisiekosten tussen een ½ en 2½ % in rekening gebracht. 


Advertenties

Monday 28 September
Sunday 27 September
Saturday 26 September