Mexico: Oaxaca verbiedt verkoop junkfood aan kinderen
06 Aug, 18:49
foto
Het aantal mensen met obesitas is zo hoog dat 1.000 politieagenten in Mexico-Stad zich hebben aangemeld voor een programma om af te vallen. (Getty Images)


De Mexicaanse deelstaat Oaxaca heeft de verkoop van junkfood en suikerhoudende dranken aan kinderen verboden in een poging om hoge obesitas en diabetes cijfers te verminderen. Oaxaca is de eerste deelstaat die de maatregel heeft genomen in Mexico, dat één van 's werelds hoogste percentages obesitas bij kinderen heeft.

Mensen die de wet overtreden, kunnen een boete krijgen en riskeren de sluiting van hun bedrijf. Recidivisten worden geconfronteerd met gevangenisstraffen. De maatregel komt omdat het aantal sterfgevallen in verband met Covid-19 in Mexico bijna 50.000 bedraagt. Het dodental in Mexico is na de VS en Brazilië het op twee na hoogste ter wereld. Experts zeggen dat zwaarlijvigheid of overgewicht u een groter risico geeft op een ernstige ziekte of overlijden door het virus.

Ongeveer 73% van de Mexicaanse bevolking heeft overgewicht, vergeleken met een vijfde van de bevolking in 1996, blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Mexicanen consumeren meer koolzuurhoudende dranken per persoon dan enig ander land.

Oaxaca is de Mexicaanse deelstaat met het hoogste percentage kinderen met obesitas en het op één na hoogste percentage bij volwassenen, volgens de gezondheidsgegevens van de deelstaat. Het aannemen van de wet werd begroet met applaus van wetgevers binnen het staatscongres, maar daarbuiten protesteerden winkeliers en straatverkopers ertegen.

De wet verbiedt de verkoop, distributie en promotie van suikerhoudende dranken en junkfood aan minderjarigen. Het is ook van toepassing op automaten op scholen. De wetgever die het wetsvoorstel heeft ingediend, Magaly López Domínguez, zei dat het idee niet was om winkeliers en straatverkopers te schaden. Ze beweerde dat ze suikerhoudende dranken en junkfood konden blijven verkopen, alleen niet aan kinderen.

De viceminister van Volksgezondheid van Mexico en het hoofd belast met de bestrijding van de coronavirus, Hugo López-Gatell, waren verheugd over de stap. López-Gatell noemde suikerhoudende dranken vorige maand "flessengif" en drong er bij de mensen op aan ze niet te drinken.

Christian Skoog, de Unicef-vertegenwoordiger in Mexico, tweette ook zijn goedkeuring en zei dat dergelijke maatregelen de rechten van kinderen op kwaliteit en voedzaam voedsel beschermden. In 2014 voerde Mexico een belasting in op suikerhoudende dranken en junkfood, maar tot dusver was het gestopt met het verbieden van de verkoop van dergelijke artikelen aan kinderen.
Advertenties

Monday 28 September
Sunday 27 September
Saturday 26 September