118e jaardag opstand Mariënburg herdacht
30 Jul, 22:42
foto
Op de 118e jaardag van de opstand te Mariënburg is er een herdenkingsdienst gehouden te Mariënburg. (Foto: Stg. Gevallen Helden 1902)


Het is vandaag 118 jaar geleden dat arbeiders in opstand kwamen tegen uitbuiting, exploitatie en onderdrukking door het toenmalige plantagebestuur van Mariënburg onder leiding van James Mavor. Op 30 november 1902 werd de opstand meedogenloos neergeslagen door het koloniaal leger. Deze historische belangrijke gebeurtenis is ook vandaag herdacht op het Plein van 30 juli 1902 te Mariënburg.

Een delegatie van de Stichting Gevallen Helden 1902 heeft er een herdenkingsdienst gehouden en heeft een bloemenhulde gebracht. Er zijn ook dia's aangestoken en is er gebeden door diverse religieuze leiders. Het is de bedoeling om in de komende periode te werken aan het realiseren van een beeltenis van de gebeurtenis op deze dag, 118 jaar geleden, zegt stichtingsvoorzitter Dharm Mungra in een persbericht.

Met bijdragen uit de samenleving is de onderbouw van dit monument al gerealiseerd. Mungra zegt dat er werd gerekend op een bijdrage van de ambassades van India en Indonesië voor de realisatie van de beeltenis dat moet komen en de verdere inrichting van het plein. Helaas hebben deze ambassades het laten afweten, merkt Mungra op.

"Aangezien de meesten van de toenmalige contractarbeiders burgers van die landen waren, werd er vanuit gegaan dat hun respectievelijke moederlanden zich daartoe zeker geroepen zouden voelen." De stichtingsvoorzitter stelt dat er verder geen tijd te verliezen is en dat lokale donateurs zullen worden benaderd om het monument te finaliseren.

Thursday 13 August
Wednesday 12 August
Tuesday 11 August