Alibux: Ondanks negatief advies, 'Palmentuin' ingepalmd
31 Jul, 04:28
foto
President Desi Bouterse en presidentsvrouwe Ingrid Bouterse-Waldring bij de opening van Waka Pasi op 7 augustus 2019. (Foto: NII)


Eén van de jongste onthullingen is dat de ex-First Lady Ingrid Bouterse-Waldring, voorzitter is van 'Stichting Palmentuin Waka Pasi, Craft & More'. De stichting is op 18 juni 2019 opgericht en heeft de Waka Pasi van de Palmentuin in beheer genomen. Het bestuur wordt verder ingevuld door districtscommissaris Noord-Oost, Mike Nerkust en Anwar. M. Moenne (Onderdirecteur Openbaar Groen). De stichting bepaalt wie een “cabana” krijgt en wat er gebeurt met de winsten uit huur- en onderhoudsinningen.

Direct na de oprichting heeft Bouterse-Waldring gevraagd de gronden waarop de Waka Pasi is gebouwd, over te dragen aan haar Stichting. Bijzonder is dat er op 27 november 2019 een negatief advies was gegeven door de Commissie Monumentenzorg. Het verzoekschrift van Bouterse-Waldring om de grond te mogen bezitten, dateert van 15 juli 2019. De monumentenzorg commissie concludeert dat de overdracht van grond een directe bedreiging zou vormen voor ons cultureel erfgoed. Vooral inheems erfgoed zou schade lijden.

Het is nog onduidelijk of uiteindelijk de grond is overgedragen aan deze stichting. Het gaat hier om een aanvraag van minimaal 4477,2 m2. Met de rehabilitatie en infrastructuur die zijn bekostigd met een donatie van de Republiek van India is deze grond nu vele miljoenen US$ waard. "Er moet vuur zijn bij de rook afkomstig van Bouterse-Waldring," zegt Anwar Alibux, voorzitter van stichting Samarja die zich bezig houdt met het onderzoeken van corruptieve zaken rond natuur en milieu aangelegenheden. Eerder heeft Samarja met anderen milieuorganisaties de verkaveling van de Cultuurtuin weten tegen te houden. Die zaak wordt nu nog uitgezocht. De regering heeft al aangekondigd dat zij de uitgegeven gronden van Cultuurtuin zal intrekken.

“Volgens de NDP-propagandisten is het Bouterse-Waldring die met de visie en uitwerking is gekomen van de Waka Pasi. Zoals we die visie nu begrijpen, gaat het om 1) een investering in toerisme en cultureel behoud, 2) met (cadeau) geld van het buitenland (India) om 3) vervolgens de grond waarin is geïnvesteerd, toe te eigenen en dan 4)  belastingvrij huur en inkomsten te innen gegenereerd uit alle Palmentuin activiteiten met een wurggreep op de toerisme sector.”  Volgens juristen bij Stichting Samarja zal enige uitgave van grond en toewijzing van economische autoriteit t.a.v. de Palmentuin aan Bouterse-Waaldring, Mike Nerkust en Mohamed Moenne ten nadele zijn van de Staat Suriname en zijn bevolking. Ook het gebruik van een donatie vanuit India voor het opzetten van een duidelijk commerciële stichting (een bedrijf dus) is op zijn minst misleidend. "Naar mijn inziens is er met intentie en voorbedachte rade gehandeld om ons erfgoed te verkavelen en te kapitaliseren door deze drie. De Stichting Waka Pasi moet zich maar verantwoorden," vindt Alibux.

pdf-icon.gif Advies_Cie_Monumentenzorg_Waka_Pasi.pdf     pdf-icon.gif Palmentuin_waka_pasi_kkf.jpg                
Advertenties

Saturday 19 September
Friday 18 September
Thursday 17 September