VN wil dat Venezuela criminele bendes ontmantelt
15 Jul, 13:13
foto


Sommige goud-, diamant- en bauxietmijnen in het Venezolaanse Amazonewoud worden grotendeels gecontroleerd door criminele bendes die arbeiders uitbuiten, slaan en zelfs vermoorden, zo blijkt uit een onderzoek van de Verenigde Naties (VN). De Venezolaanse veiligheids- en strijdkrachten kunnen misdaden niet voorkomen en hebben deelgenomen aan geweld tegen mijnwerkers, zei het mensenrechtenbureau van de VN woensdag in een rapport.

"Autoriteiten moeten onmiddellijk stappen ondernemen om een ​​einde te maken aan arbeids- en seksuele uitbuiting, kinderarbeid en mensenhandel, en criminele groepen die mijnbouwactiviteiten controleren ontmantelen", aldus Michelle Bachelet, VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, in een verklaring.

Haar plaatsvervanger Nada Al-Nashif legde de bevindingen over het gebied dat bekend staat als de Orinoco-mijnbouwboog voor aan de Mensenrechtenraad en zei: "Volgens uit de eerste hand ontvangen verslagen van het bureau blijft een groot deel van de mijnbouwactiviteiten onder controle van georganiseerde criminele of gewapende elementen die hun eigen regels opleggen door geweld en afpersing."

De ambassadeur van Venezuela, Jorge Valero, verwierp het rapport in een toespraak waarin mijnbouw niet specifiek werd genoemd. "Het is duidelijk dat hier manipulatie en dubbele maatstaven spelen om te proberen een soevereine staat aan te vallen en te ontmaskeren", vertelde Valero op het forum van Genève.

Het VN-rapport zei dat naar verluidt 149 mensen zijn overleden in of rond de mijnen van maart 2016 tot 2020, waarbij veiligheidstroepen betrokken waren bij de helft van de incidenten. "Volgens ontvangen berichten ... worden lichamen van mijnwerkers vaak in oude mijnen gegooid die als clandestiene graven worden gebruikt", aldus het rapport.

De mijnwerkers, waaronder jonge kinderen, hebben geen arbeidsovereenkomsten en worden blootgesteld aan kwikbesmetting en malaria, aldus het rapport. Het riep de regering van president Nicolas Maduro op om mijnbouwactiviteiten te regulariseren en ervoor te zorgen dat deze voldoen aan internationale wettelijke en milieunormen.

Het gebied van ongeveer 111.000 vierkante kilometer in het Venezolaanse Amazonewoud, gecreëerd door een regeringsbesluit in 2016, komt overeen met 12 procent van het nationale grondgebied. Goud, diamanten, coltan, ijzer en bauxiet worden gewonnen.

De centrale bank van Venezuela heeft sinds 2018 geen gegevens over de export van goud en mineralen gepubliceerd, aldus het rapport. De regering van Maduro ondersteunt sinds 2016 kleinschalige mijnbouw om inkomsten te genereren te midden van een economische crisis. De activiteiten zijn uitgebreid naarmate de Verenigde Staten de sancties hebben verhoogd. Criminele groepen zijn actiever geworden sinds de concessies voor buitenlandse mijnbouwbedrijven in 2011 werden beëindigd, aldus het rapport.