Brunswijk ook op 'voorzitters muur' DNA
15 Jul, 09:10
foto
Ronnie Brunswijk is ook opgenomen in de galerij van DNA-voorzitters. (Foto: Raoul Lith)


"Het kan niet anders, dat wanneer je in de politiek stapt en je bent voorzitter of lid van een partij, dan is er niks anders in je hoofd dan te gaan voor het hoogste ambt van het land. En daarvoor heb ik gestreden en ik heb gezien dat de Almachtige me heeft bijgestaan dat ik vandaag een paar weken geleden voorzitter ben geweest van het hoogste college van staat," zegt Ronnie Brunswijk, die nu gekozen vicepresident is.

In de galerij van De Nationale Assemblee (DNA) is dinsdag de foto van Ronnie Brunswijk onthuld. Net als voorgaande gewezen voorzitters zal ook hij te zien zijn op de muur van het parlement. Brunswijk is op 29 juni gekozen tot Assembleevoorzitter. Hij heeft maandag voor het laatst als voorzitter gediend. Hij is op deze dag in het parlement gekozen als vicepresident.

"Meneer Brunswijk staat als eerste marron hier. Hij heeft de weg geopend voor alle anderen die na hem zullen komen. Dank je wel Bigi Bravo mi lob'in," zegt de nieuwe DNA-voorzitter, Marinus Bee. Hij volgt Brunswijk in deze functie op.

"Het is natuurlijk een mooi moment. Heel veel jonge Surinamers komen hier voor een rondleiding. En ze staan dan stil bij de foto's van wie is de persoon,"  zegt Dew Sharman, de vicevoorzitter van het hoogste college van Staat. Hij merkt op dat ondanks Brunswijk kort leiding heeft gegeven aan het parlement, hij toch een stukje historie heeft geschreven. "Hij heeft een nieuwe weg gebaand voor heel veel  Surinamers die dachten dat ze geen kans zouden hebben in deze hoge functie".

"Ik wil de gemeenschap zeggen dat ik heel trots ben". Brunswijk bedankte de griffie en het personeel voor hun medewerking. Voor Brunswijk gaat het om een historisch moment. Hij merkt op dat het niet anders kan.  "Niet vergeten dat ik een huishoudelijke vergadering heb geleid. Ik heb ook geleid een openbare vergadering en een buitengewone openbare vergadering," laat hij glunderend optekenen.

Raoul Lith